Održavanje i praćenje trudnoće – Poliklinika Atina

Održavanje i praćenje trudnoće – Poliklinika Atina

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Trudnoća donosi promenu u kompletnom organizmu žene. Koji su to simptomi koji ukazuju na trudnoću? Da li je izostanak menstrualnog ciklusa jedini znak trudnoće?

Redovan ginekološki pregled je veoma važan za svaku ženu. Posvetite dovoljno pažnje za zdravlje vaše i zdravlje vašeg deteta i obavite ginekološi pregled u Ginekološkoj ordinaciji poliklinike Atina.

Poliklinika Atina
Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Održavanje trudnoće

Trudnoća traje 9 kalendarskih meseci, odnosno 40 nedelja ili 280 dana. Za to vreme u telu buduće majke dešavaju se promene od trenutka začeća pa sve do rađanja. U prva tri meseca formiraju se svi organi i čula, plod je dugačak 60 milimetara i težak 60 grama.U trudnoći se svakog dana stvaraju, rastu i razvijaju organi i sistemi organa, koji postepeno stupaju u funkciju potrebnu za održavanje trudnoće. Ukoliko dođe do nekih problema, trudnoća mora da se održava uz adekvatne savete i terapiju.

Kako se prati trudnoća?

Kontrole redovnih trudnoća bi trebalo da se obavljaju jednom mesečno. Prvo tromesečje predstavlja prvih 13 nedelja, zatim drugo od 14. do 27. nedelje i treće tromesečje je od 28. do 40. nedelje trudnoće. U toku tih nedelja prati se razvoj kako bebe, tako i promene kod majke.

Redovne kontrole trudnoće pored ultrazvučnog pregleda, podrazumevaju i obavezno kontrolu krvne slike šećera u krvi i urinu, kao i krvni pritisak trudnice.

Češće kontrole, koje podrazumevaju ginekološki pregled, sa dodatnim laboratorijskim pregledima, uvode se ukoliko je trudnoća rizična.

Kada se preporučuje mirovanje odnosno ležanje?

Trudnicama se preporučuje mirovanje odnosno ležanje u slučaju kontrakcija pre očekivanog termina porođaja, kao i diletacije cervikalnog kanala, koji eventualno ukazuje na prevremeni porođaj ili pobačaj. Ukoliko trudnica ima blage povremene bolove, koji ne dovode do otvaranja grlića materice, tada se trudnicama dozvoljava šetnja ali uz obavezu nošenja odgovarajućeg pojasa.

Koje su moguće posledice ukoliko se trudnica ne prirdžava saveta lekara?

Ukoliko trudnica ima tegobe, kao što su bolovi u predelu trbuha, ili osećaj tvrdog trbuha ne povuku i ako se trudnica ne pridržava saveta lekara tada je moguć pobačaj, prevremeni porođaj. Ne pridržavanje saveta lekara može ugroziti i zdravlje bebe i zdravlje majke.