Oftalmološke ordinacije Novi Sad – Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss
Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dobrodošli:
Upoznajte doktore i zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar Orasis Swiss Novi Sad

Upoznajte doktore i zakažite pregled

Dr Slobodanka Latinović oftalmolog i očni hirurg

Prof. dr Slobodanka Latinović
Oftalmolog i očni hirurg

Analiza vidnog polja (Humphery & Frequency Doubling Visual Field Testing), Analiza stanja endotelnih ćelija rožnjače (Noncon Robo-...

Zakažite pregled
Dr Jorg Georg Muller optometrista

Jorg Georg Muller
Optometrista

Biometrija oka (IOL Master Zeiss), Ultrazvučna dijagnostika (Sonnomed A/B scan)

Zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Problemi sa vidom pogađaju ogroman deo populacije i znatno otežavaju svakodnevno funkcionisanje. Dobar deo čine nasledne bolesti oka (kratkovidost, glaukom, šećerna bolest), ali današnji način života, uz višečasovno gledanje u monitor računara, i kod najzdravijih ljudi itekako utiče na sveukupno stanje oka -  njegovu suvoću, pokretljivost, mućenje vida i slabiji vid. Pored toga, tu su i bolesti oka koje neminovno dolaze sa godinama, kao što su glaukom, šećer u očima, povišen krvni pritisak, staračka degeneracija mrežnjače i slično.

Obzirom da oslabljeni vid predstavlja ozbiljnu prepreku, oftalmološki pregled se mora redovno obavljati, kako bi iskusan oftalmolog odredio u kakvom je stanju Vaše oko i Vaš vid. Ne treba zaboraviti da se u očima mogu uočiti i znaci nekih drugih bolesti. Prava dijagnoza i adekvatno lečenje, uz ogromnu mogućnost koju danas pruža mikrohirurgija oka, najsigurniji je put do kvalitetnog vida i zdravog oka.

Podrška za Vaš vid i zdravlje očiju je Očni centar Vidar – Orasis Swiss, specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka, koja se nalazi u Novom Sadu. Sa pacijentima radi interancionalni tim priznatih stručnjaka, sa bogatim znanjem i iskustvom. Napredna tehnologija omogućava maksimalnu bezbednost i efikasnost lečenja. Uz moto: Dobar vid – kvalitetniji život, lekari ove bolnice već dugi niz godina rešavaju probleme sa očima velikog broja pacijenata na najsavremenije načine, kao što je dijagnostička i hirurška laserska tehnologija, najprestižnija u svetu.

Vlasnica bolnice je prof. dr Slobodanka Latinović, koja svoje dugogodišnje kliničko oftalmološko iskustvo i desetogodišnji rad u privatnoj praksi ujedinjuje sa stručnjacima internacionalnog ugleda, preciznom i naprednom švajcarsko-nemačkom tehnologijom u Očni centar Vidar – Orasis Swiss. Rezultati njihovog rada široko su poznati i visoko cenjeni u javnosti, pri čemu se ističu dijagnostika oka, mikrohirurgija katarakte i glaukoma, obolele i dijabetične mrežnjače, povreda i optičkih mana oka. Iza njih je 6.000 intervencija laserom, 30.000 operacija oka i oko 120.000 zadovoljnih pacijenata.

Dijagnostika oka

Dijagnostika oka je od vitalnog značaja za dobar vid i važno je da se što pre obavi, kako bi se na vreme delovalo. Uz savremene aparate i vrsne stručnjake, u ovoj bolnici se obavlja dijagnostika i lečenje katarakte, bolesti mrežnjače, dijabetesa oka, staračke degeneracije u centru jasnog vida, glaukoma ili povišenog očnog pritiska, dečijih bolesti i mana oka, dioptrijskih grešaka vida, bolesti kapaka i pomoćnih organa oka i povrede oka. U očnom centru obavljaju se sledeće analize:

 • Analiza vidnog polja (Humphery & Frequency Doubling Visual Field Testing) - rano otkriva glaukom, bolesti vidnog živca, šlog i druge bolesti mozga, kojeuzrokuju gubitak
 • Analiza stanja endotelnih ćelija rožnjače (Noncon Robo-P Konan INC.) - kod pojedinih bolesti rožnjače, omogućuje procenu rizika i bolju prevenciju oštećenja rožnjače kod operacije katarakte starih osoba sa obolelim i smanjenim brojem endotelnih ćelija
 • Određivanje dioptrije refraktometrom - brzo kompjuterizovano određivanje dioptrijske greške oka kod kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma, brzo i precizno za određivanje naočara, kontaktnih sočiva i podataka za biometriku oka
 • Analiza oka ZYOPTIX® dijagnostičkom Platformom - detaljna wavefront analiza individualna za svako oko, pored kompjuterizovane analize i najmanjih nepravilnosti prednjeg segmenta oka i kornealne topografije.

Posebni pregledi:

 • Ultrazvuk i biometrika oka
 • Vidno polje, keratografija i refraktometrija oka
 • Ocena vitalnosti endotelnih ćelija rožnjače (značajno kod katarakte)
 • Ocena težine anomalije viđenja boja (vozači, zaposlenje)
 • Debljina i topografija rožnjače (izračunavanje vrednosti očnog pritiska)
 • Biomikroskopska analiza očnog dna (promene na periferiji mrežnjače)

Mikrohirurgija oka

Mikrohirurgija oka u očnom centru Vidar se obavlja ambulantno, u lokalnoj anesteziji. Njihovi hirurzi svakodnevno obavljaju intervencije u dve savremeno opremljene operacione sale. Najčešće operacije oka su:

 • Katarakta ultrazvukom (ugradnjom savremenog veštačkog sočiva)
 • Refraktivne operacije katarakte (vid na daljinu i blizinu bez naočara)
 • Operacije glaukoma – kod jednostavnog i složenih (laserske/savremene hirurške)
 • Konvencionalna i vitreoretinalna hirurgija mrežnjače i staklastog tela (kod dijabetične retinopatije, odlepljene mrežnjače, krvarenja i drugih dubinskih komplikacija u oku (ili posle operacija)
 • Operacije na kapcima i pomoćnim organima oka

Laserske intervencije

Laserske intervencije koje se obavljaju u Specijalnoj bolnici za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss su:

 • FemtoLASIK i SUPRACOR laser tehnike skidanja dioptrije od +5 do -15
 • Argon laser fotokoagulacija – kod dijabetičara i drugih bolesti mrežnjače
 • Yag laser – kod glaukoma i sekundarne katarakte (posle operacije)

Refraktivna hirurgija - skidanje dioptrije laserom

Refraktivna hirurgija je moderna oblast očne hirurgije, kojom se koriguju optičke greške oka. U repertoaru hirurških metoda ove bolnice nalaze se laser hirurgija rožnjače, operacija sočiva sa ugradnjom veštačkog i ugradnja dioptrijskog sočiva u oku sa prirodnim sočivom. Stručnjaci očne bolnice Vidar – Orasis Swiss, nakon detaljnog pregleda, svakom pacijentu predlažu onu refraktivnu proceduru koja je najpogodnija i najbezbednija za njegov vid.

Femto-LASIK tehnika je metoda skidanja dioptrije laserom pomoću dva laserska sistema najnovije generacije. Tretman je bezbolan. Intervencija se sastoji iz dva dela: kreiranje poklopca (flapa) na rožnjači i lasersko remodeliranje rožnjače ispod flapa. Do sada je flap pravljen pomoću hirurškog noža – mikrokeratoma, dok se u ovoj bolnici to radi Femtosecond laserom. On se postavlja na oko i bez noža kreira flap u tkivu rožnjače, čime se dobija finiji rez, bolji vid i kraće vreme oporavka. Na tako glatku površinu deluje se drugim, Excimer laserom, koji skida mikronske slojeve tkiva i remodelira rožnjaču prema zahtevima optičke greške. Na kraju se tanki, kornealni poklopac vraća na svoje mesto i odmah započinje proces izlečenja. Oporavak je kratak i možete se brzo vratiti svom svakodnevnom poslu. Vid je izoštren odmah nakon operacije, a potpuna stabilizacija se postiže nakon tri meseca.

Očni centar Vidar – Orasis Swiss sarađuje sa Univerzitetom u Novom Sadu i Ženevi, Internacionalnim (ICO) i Evropskim Savetom za oftalmologiju (CEO), prestižnim oftalmološkim akademijama i stručnim udruženjima u svetu (AAO, EUPO, ESCRS, EVRS, SEEOS...). Osim toga, Očni centar VidarOrasis Swiss je uključen u sistem međunarodnog osiguranja Basler.

Izaberite doktora i zakažite pregled

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss u Novom Sadu obavlja svu dijagnostiku i mikrohirurgiju oka, kao i laserske intervencije, gde se ističe lasersko skidanje dioptrije. Zaposleni su naši i internacionalni eminentni stručnjaci.

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss
Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Izaberite doktora i zakažite pregled

Preporuka strane: ,