Oftalmološke ordinacije Novi Sad – Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Oftalmološke ordinacije Novi Sad – Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss
Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dobrodošli:
Upoznajte doktore i zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar Orasis Swiss Novi Sad

Upoznajte doktore i zakažite pregled

dr Sava Barišić, oftalmolog

Dr sci.med. Sava Barišić
Oftalmolog i očni hirurg

Analiza vidnog polja (Humphery & Frequency Doubling Visual Field Testing), Analiza stanja endotelnih ćelija rožnjače (Noncon Robo-...

Zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Specijalna očna bolnica “Vidar-Orasis Swiss” iz Novog Sada osnovana je 2010. godine sa ciljem da uspostavi poslovne modele za oftalmološke usluge visokog kvaliteta na tržištu Srbije, jedinstven sistem obrazovanja za najsofisticiranije oftalmološke operacije, nacionalnu i međunarodnu saradnju za sprovođenje projekata i istraživanja iz ove oblasti i da predstavi inovativnu praksu u radu sa pacijentima te da se približi tržištu Švajcarske.

U svom sastavu, bolnica ima 14 stalno zaposlenih medicinskih radnika i sarađuje sa 4 stručna konsultanta (oftalmologa). Za oko 8 godina rada, bolnica uspešno radi i sarađuje sa naučnim institucijama Republike Srbije: Prirodno- matematički fakultet u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Novom Sadu, VMA u Beogradu. Posebno ističemo saradnju sa institucijama i partnerima iz inostranstva koji zauzimaju visoka mesta u oblasti oftalmologije.

Jedan od značajnijih delova rada naše bolnice su usluge iz oblasti refraktivne hirurgije koje pružamo pacijentima iz Švajcarske, poznatije kao lasersko skidanje dioptrije. Do sada je kod nas uspešno operisano preko 500 pacijenata iz ove zemlje. Dolazak švajcarskih pacijenata je najčešće prvo iskustvo koje oni imaju sa našom zemljom, našim ljudima i sa našim zdravstvenim sistemom. Iskustva koja smo do sada stekli su značajna i verujemo veoma korisna za razvoj medicinskog turizma u Srbiji.

Najznačajniji preduslovi za uspešan rad u ovoj oblasti su:

 • Visokotehnološka oprema koja ne sme zaostajati za najsavremenijom opremom u svetu
 • Tim lekara koji je svojim radom i iskustvom visoko pozicioniran i prepoznatljiv u međunarodnim stručnim krugovima
 • Veza sa privatnim zdravstvenim ustanovama iz Švajcarske
 • Organizacija plaćanja kompletne paket usluge u svojoj zemlji
 • Organizacija posla u bolnici koji je prilagođen uslovima rada zdravstvenih ustanova iz zemlje iz koje dolaze pacijenti.
 • Mogućnost organizovanja upoznavanja pacijenata sa zemljom i regionom gde dobijaju zdravstvenu uslugu.
 • Prisutnost bolnice i usluga koje ona pruža u elektronskim medijima.

Naša bolnica je opremljena jednim od najmodernijih laserskih sistema za refraktivnu hirurgiju; oprema je veoma vredna i daje sigurnost i pacijentima i lekarima da su pružene usluge na najvišem nivou kvaliteta i preciznosti. Svi naši pacijenti unapred su upoznati sa timom lekara koji će izvršiti operativni zahvat i kasnije kroz kontrolne preglede pratiti njihov oporavak. Naš tim trenutno u svetu zauzima jedno od vodećih mesta u pogledu doprinosa u razvoju oftalmologije i njihov rad je javan i potvrđen kroz naučne radove, koji se objavljuju u najprestižnijim naučnim publikacijama i na kongresima Veze sa zdravstvenim ustanovama iz Švajcarske obezbedili su nam dodatnu sigurnost i pouzdanost u poslovanju. Naša usluga koju pružamo ovakvim pacijentima spada u grupu najkompleksnijih oftalmoloških usluga po tome ima veoma značajnu i ekonomsku vrednost. Iz tog razloga obezbedili smo mogućnost plaćanja paket usluge u sopstvenoj zemlji i u njihovoj valuti. To je doprinelo da naše poslovanje bude izvozno orijentisano. Urednim poslovanjem, plaćanjem poreza, doprinosa, humanitarnim aktivnostima Bolnica značajno doprinosi našoj zemlji. Paket usluga trenutno obuhvata povratni avio prevoz Cirih-Beograd-Cirih, aerodromski transfer do/od Novog Sada, smeštaj u moderno dizajniranom hotelu, zdravstvenu uslugu (hirušku intervenciju), specijalnu večeru i turistički obilazak grada i okoline po želji pacijenata. Ovim sadržajem pacijenti su izuzetno zadovoljni i njihova pozitivna iskustva su nam najbolja preporuka za dolazak novih pacijenata.

U duhu profesije i dobre kliničke prakse, cilj nam je da svim našim pacijentima pružimo usluge i tretmane koji su na najvišem nivou kvaliteta a koji će im svakodnevicu učiniti lakšom i lepšom.

Dijagnostika oka

Dijagnostika oka je od vitalnog značaja za dobar vid i važno je da se što pre obavi, kako bi se na vreme delovalo. Uz savremene aparate i vrsne stručnjake, u ovoj bolnici se obavlja dijagnostika i lečenje katarakte, bolesti mrežnjače, dijabetesa oka, staračke degeneracije u centru jasnog vida, glaukoma ili povišenog očnog pritiska, dečijih bolesti i mana oka, dioptrijskih grešaka vida, bolesti kapaka i pomoćnih organa oka i povrede oka. U očnom centru obavljaju se sledeće analize:

 • Analiza vidnog polja (Humphery & Frequency Doubling Visual Field Testing) - rano otkriva glaukom, bolesti vidnog živca, šlog i druge bolesti mozga, kojeuzrokuju gubitak
 • Analiza stanja endotelnih ćelija rožnjače (Noncon Robo-P Konan INC.) - kod pojedinih bolesti rožnjače, omogućuje procenu rizika i bolju prevenciju oštećenja rožnjače kod operacije katarakte starih osoba sa obolelim i smanjenim brojem endotelnih ćelija
 • Određivanje dioptrije refraktometrom - brzo kompjuterizovano određivanje dioptrijske greške oka kod kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma, brzo i precizno za određivanje naočara, kontaktnih sočiva i podataka za biometriku oka
 • Analiza oka ZYOPTIX® dijagnostičkom Platformom - detaljna wavefront analiza individualna za svako oko, pored kompjuterizovane analize i najmanjih nepravilnosti prednjeg segmenta oka i kornealne topografije.

Posebni pregledi:

 • Ultrazvuk i biometrika oka
 • Vidno polje, keratografija i refraktometrija oka
 • Ocena vitalnosti endotelnih ćelija rožnjače (značajno kod katarakte)
 • Ocena težine anomalije viđenja boja (vozači, zaposlenje)
 • Debljina i topografija rožnjače (izračunavanje vrednosti očnog pritiska)
 • Biomikroskopska analiza očnog dna (promene na periferiji mrežnjače)

Mikrohirurgija oka

Mikrohirurgija oka u očnom centru Vidar se obavlja ambulantno, u lokalnoj anesteziji. Njihovi hirurzi svakodnevno obavljaju intervencije u dve savremeno opremljene operacione sale. Najčešće operacije oka su:

 • Katarakta ultrazvukom (ugradnjom savremenog veštačkog sočiva)
 • Refraktivne operacije katarakte (vid na daljinu i blizinu bez naočara)
 • Operacije glaukoma – kod jednostavnog i složenih (laserske/savremene hirurške)
 • Konvencionalna i vitreoretinalna hirurgija mrežnjače i staklastog tela (kod dijabetične retinopatije, odlepljene mrežnjače, krvarenja i drugih dubinskih komplikacija u oku (ili posle operacija)
 • Operacije na kapcima i pomoćnim organima oka

Laserske intervencije

Laserske intervencije koje se obavljaju u Specijalnoj bolnici za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss su:

 • FemtoLASIK i SUPRACOR laser tehnike skidanja dioptrije od +5 do -15
 • Argon laser fotokoagulacija – kod dijabetičara i drugih bolesti mrežnjače
 • Yag laser – kod glaukoma i sekundarne katarakte (posle operacije)

Refraktivna hirurgija - skidanje dioptrije laserom

Refraktivna hirurgija je moderna oblast očne hirurgije, kojom se koriguju optičke greške oka. U repertoaru hirurških metoda ove bolnice nalaze se laser hirurgija rožnjače, operacija sočiva sa ugradnjom veštačkog i ugradnja dioptrijskog sočiva u oku sa prirodnim sočivom. Stručnjaci očne bolnice Vidar – Orasis Swiss, nakon detaljnog pregleda, svakom pacijentu predlažu onu refraktivnu proceduru koja je najpogodnija i najbezbednija za njegov vid.

Femto-LASIK tehnika je metoda skidanja dioptrije laserom pomoću dva laserska sistema najnovije generacije. Tretman je bezbolan. Intervencija se sastoji iz dva dela: kreiranje poklopca (flapa) na rožnjači i lasersko remodeliranje rožnjače ispod flapa. Do sada je flap pravljen pomoću hirurškog noža – mikrokeratoma, dok se u ovoj bolnici to radi Femtosecond laserom. On se postavlja na oko i bez noža kreira flap u tkivu rožnjače, čime se dobija finiji rez, bolji vid i kraće vreme oporavka. Na tako glatku površinu deluje se drugim, Excimer laserom, koji skida mikronske slojeve tkiva i remodelira rožnjaču prema zahtevima optičke greške. Na kraju se tanki, kornealni poklopac vraća na svoje mesto i odmah započinje proces izlečenja. Oporavak je kratak i možete se brzo vratiti svom svakodnevnom poslu. Vid je izoštren odmah nakon operacije, a potpuna stabilizacija se postiže nakon tri meseca.

Očni centar Vidar – Orasis Swiss sarađuje sa Univerzitetom u Novom Sadu i Ženevi, Internacionalnim (ICO) i Evropskim Savetom za oftalmologiju (CEO), prestižnim oftalmološkim akademijama i stručnim udruženjima u svetu (AAO, EUPO, ESCRS, EVRS, SEEOS...). Osim toga, Očni centar VidarOrasis Swiss je uključen u sistem međunarodnog osiguranja Basler.

Izaberite doktora i zakažite pregled

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss u Novom Sadu obavlja svu dijagnostiku i mikrohirurgiju oka, kao i laserske intervencije, gde se ističe lasersko skidanje dioptrije. Zaposleni su naši i internacionalni eminentni stručnjaci.

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss
Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Izaberite doktora i zakažite pregled

Preporuka strane: ,