Operacija hidrocele i varikocele – Poliklinika Atina Novi Sad

Operacija hidrocele i varikocele – Poliklinika Atina Novi Sad

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Hidrocele ili vodene kile se mogu javiti kod dece i odraslih. Predstavljaju benigno stanje koje ne mora narušiti zdravlje pacijenta, ali kod velikih hidrocela, može da dođe do pojave velikog pritiska na testise i pojave njihove atrofije testisa. Kod veoma velikih hidrocela  pacijent ima  problem u hodu, dugotrajnom stajanju, sedenju, vožnji, i  seksulanim odnosima.

Poliklinika Atina Novi Sad raspolaže sa aparatima moderne generacije te se operacija hidrocele i varikocele  vrlo uspešno obavlja. Zakažite termin pregleda na kontakt telefon:

Poliklinika Atina
Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Šta je hidrocela – vodena kila?

Hidrocela ili vodena kila je vrećica koja je ispunjena tečnosti unutar skrotuma (mošnica) koja okružuje testis i uzrokuje oticanje u skrotumu (mošnicama). Nastaje zbog nedostatka kanala koji spaja trbušnu šupljinu sa mošnicama kod dece, dok kod odraslih nastaje zbog  trenja ovojnica koje okružuju testis koje se  dešava kod dugotrajnoh stojanja i sedanja.

Vodena kila je najčešće urođena kod dece, a kod odraslih  je obično stečena. Sem  dugotrajnog stojanja i sedenja, može i nastati  nakon povreda i infekcije skrotuma i  skrotalnih  organa, a može nastaiti i nakon operacija, recimo operacije ingvinalne hernije.

Hidrocele u većini slučajeva nemaju simptome. Manifestuju se otokom mošnica, bezbolnim uvećanjem  jednog, ili oba skrotuma ili kod starijih osećaj pritiska sa strane na kojoj je testis. Ultrazvučni pregled testisa je metoda na osnovu koje dijagnostikujemo pojavu hidrocele.

 Operacija hidrocele

Hirurška operacija hidrocele se radi ukoliko se ona ne povuče spontano. To je laka rutinska operacija koja traje do sat vremena,  a izvodi se u regionalnoj ili opštoj anesteziji.

Prilikom operacije se evakiše  tečnost koja se nalazi  izmedju ovojnica testis i resekuje se višek  ovojnica. Naime, tečnost širi  ovojnice oko testisa tako da one uvećaju svoju površinu. Kod operacije  hidrocele  nakon evakuacie  tečnosti, zaostaje višak ovojnica, te se one reskuju  da bi poprimile prvobitnu veličinu.

Ranije se koristila i punkcija  hidrocele , ali je napuštena jer se nakon punkcije i evakuacije viška tečnosti, kroz neko vreme ponovo nakuplja tečnost i stanje je  vrlo brzo isto kao i pre punkcije.

Oporavak nakon operacije

Nakon operacije ukoliko je sve u redu istog dana pacijent možete ići kući, a nakon 2-3 dve nedelje možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Operacija varikocela

Varikocela predstavlja proširenje venskog spleta u mošnicama, koje odvode vensku krv iz testisa. Nastanak varikocele je nepoznatog uzroka, ali se smatra da je osnovni problem u kolagenu krvnih sudova. Kod većine osoba nema propratnih tegoba niti procesa. Pojava varikocela može biti posledica bolesti gornjih mokraćnih puteva, najčeše tumora bubrega.

Indikacije  za operativno lečenje predstavljaju:

Danas je osnovna indikacija za operaciju varikocele sterilitet, odnosno loš nalaz spermograma. Ranije se ova operacije izvodila zbog smanjenja postojećeg bola u testisima.

Postavljanje dijagnoze varikocele

Dijagnoza varikocele se postavlja na osnovu:

  • Podataka koje dobijamo od pacijenata
  • Uobičajenim kliničkim pregledom genitalija se mogu ustanovti samo proširenje površnih kožnih vena, što  ne znači  automatski postojanje varikocele i lošeg spermograma.
  • Ultrazvučnim pregledom mošnica
  • Proverava se nalaz spermograma

Kako se leči varikocela?

Lečenje varikocele je isključivo hirurško, a operacija se izvodi u slučaju da postoji:

  • Sterilitet, odnosno loš nalaz spermograma, a kod dece indikacije su: promena forme i veličine testis, kvaliteta testikularnog tkiva, asimetrija testis, poremećaj u rastu i razvoju testis.
  • Tegobe koje remete kvalitet pacijentovog života, mogući bol
  • Estetski i psihološki razlozi

Operacija varikocele obavlja se hirurškim putem i predstavlja  jedini način lečanja varikocele. Obzirom da se radi o lakšoj operaciji već nakon nekoliko dana možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.