Operacija katarakte

Katarakta je siva mrena i predstavlja zamućenje prirodnog sočiva. Katarakta je vodeći izlečivi uzrok slepila u populaciji starijoj od 55 godina. Smatra se da nastaje kao posledica poremećaja u metabolizmu sočiva, što dovodi do postepenog zadebljanja i uzrokuje smanjenje providnosti, a samim tim i slabljenje, odnosno gubitak vidne oštrine.

Najčešće se javlja kod starijih osoba kada govorimo o tzv. senilnoj, odnosno staračkoj katarakti. Može se javiti i kod mlađih osoba, kada najčešeće nastaje, bilo urođeno ili kao posledica povreda, uzimanja određenih lekova (kortikosteroida), zračenja itd. Genetska predispozicja takođe igra značajnu ulogu, ima tendenciju prenosa ženskom linijom sa ranijim pojavljivanjem u narednim generacijama.

Promene u sočivu se mogu odvijati na više načina, a zajednička karakteristika im je da prouzrokuju stanje koje nazivamo – kataraktom.

Kataraktu obično uoačavamo kao pojavu magle pred okom. Ona u početku može biti neznatna, da bi se tokom vremena razvijala i sve intenzivnije navlačila i dobija se utisak kao da se gleda kroz dim. Najčešće se opisuje kao pojava tračica, paučine pred okom, pojavom nekoliko različitih boja kada se gleda u sijalcu, odnosno izvor svetla i dr. Intenzitet boja je smanjen, javljaju se problemi prilikom noćne vožnje i povećana je osetljivosti na svetlost. Obzirom da se sa postepenim razvijanjem zamućenja menja i prelomna moć sočiva, u određenoj fazi razvoja, osobe koje su do tada nosile naočare za blizinu, mogu primetiti da bolje vide bez naočara nego sa njima. Ukoliko se ne leči, dolazi do sve intenzivnijeg zamućenja i gubitka vida. U odmaklom stadijumu vid bude toliko narušen da postoji samo osećaj svetla.

Operacija katarakte predstavlja hirušku intervenciju pri kojoj se otklanja prirodno zamućeno sočivo i zamenjuje veštačkim intraokularnim sočivom (IOS).

Operacije katarakte je rutinska operacija, sa statistički gledano, izuzetno malim brojem kompliakcija. Prilikom intervencije uklanja se prirodno zamućeno sočivo i zamenjuje se veštačkim intraokularnim sočivom (IOS). Cela procedura se odvija po tipu dnevne hirurgije (bez ležanja u bolnici) i uobičajno traje od 15-30 minuta. Pacijenti prilikom intervencije ne osećaju bol ili ga malo osete i već sutradan se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Prilikom izvođenja intervencije, hirurg će napraviti jedan mali rez na oku, kroz koji će instrumentom koji podseća na olovku, izvaditi vaše zamućeno sočivo, a zatim kroz taj isti rez ubaciti veštačko intraokularno sočivo.

Operacije katarakte se smatraju jednim od najbezbednijih hiruških intervencija u medicini. I pored toga što se više milona ljudi svake godine operiše u svetu, ni jedna operacija nije identična.

Opširnije informacije o operaciji katarakte možete dobiti u očnom centru Džinić.