Ortopedske ordinacije Beograd – Specijalistička ortopedska Ordinacija OrthoExpert

Ortopedske ordinacije Beograd – Specijalistička ortopedska Ordinacija OrthoExpert

Specijalistička ortopedska Ordinacija OrthoExpert
Svetog Save 32/8
Beograd
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dobrodošli:
Upoznajte doktore i zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

OrthoExpert Beograd

Upoznajte doktore i zakažite pregled

Dr Srdjan Živanović, Ortoped

Dr Srđan Živanović
Ortoped

Specijalistički pregled,Ultrazvučni pregled,Blokada,Kontrolni specijalistički pregled,Specijalistički pregled + Ultrazvučni pregle...

Zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Orthoexpert je specijalistička ortopedska ordinacija čiji je idejni tvorac dr Srđan Živanović, ortopedski hirurg i traumatolog, subspecijalista hirurgije ramena i lakta. O stručnosti dr Živanovića, govori njegovo decenijsko iskustvo u inostranstvu isključivo u oblasti hirurgije ramena i lakta, kao i više od 2500 uspešnih operativnih zahvata.

Tim dr Živanovića okuplja vrhunske stručnjake iz oblasti ortopedije i traumatologije, koji svoje znanje i iskustvo stiču stalnim usavršavanjem. Upravo, tu se nalazi i vizija ordinacije, kroz korišćenje bogatog znanja i iskustva lekara, pa je pacijentima omogućeno lečenje po vrhunskim standardima što znači i brži oporavak pacijenta i povratak aktivnom životu bez bola.

RAME

Bol u ramenu, povreda ramena, nagli pokret ramena i mnogi drugi razlozi mogu biti prvi simptomi zbog kojih se treba obratiti lekaru. Rame je najpokretljiviji zglob u telu pa je najviše izložen povredama.

Rame je zglob sastavljen od kosti, mišića, tetiva i ligamenata. Tetive su tkivo koje pripaja mišiće za kosti i pomažu mišićima da pokreću rame. Ligamenti imaju ulogu da drže kosti zajedno i time doprinose stabilnosti zgloba.

Rame čine tri kosti:

 • Lopatica (scapula)

 • Gorni deo nadlaktice (humerus)

 • Ključna kost (clavicula)

Ceo rameni zglob okružen je zglobnom kapsulom ispunjenom tečnošću koja podmazuje zglob i čini da on funkcioniše. Zidove kapsule čine ligamenti – mekano tkivo koje spaja kost za kost. Statički stabilizatori ramena su ligamenti i kapsula što znači da stabilizuju rame bez naše volje.

Dinamičke stabilizatore ramena, čine četiri mišića oko ramena: supraspinatus, infraspinatus, teres minors i subscapularis. Tetive ovih mišića se vezuju za gornji deo nadlaktice (humerus) i odgovorni su da gornji deo nadlaktice stoji čvrsto u čašici. Taj deo je plitak i zaravljen a njegovu ivicu okružuje meko tkivo koje ga produbljuje i za koje se pripajaju ligamenti.

Funkcija ramena zavisi od istovremene saradnje kako statičkih stabilizatora ramena tako i dinamičkih, te se zbog svoje složenosti često naziva i RAMENI KOMPLEKS.

Povrede oboljenja ramena

 • Sindrom bolnog ramena

 • Raskid tetive rotatorne manžetne

 • Nestabilnost ramena

 • Iritacije tetive bicepsa

 • Smrznuto rame

 • Prelomi ramena

 • Artritis ramena

Procedure

 • Blokada ramena

 • Artroskopija ramena

 • Subkromijalna dekompresija

 • Stabilizacija ramena

 • Reparacija rotatorne manžetne ramena

 • Veštačko rame

LAKAT

Lakat je izložen čestim povredama, kako akutnim traumama, tako i oštećenjima koja su rezultat hroničnih procesa. Lakat je zglob koji je zbog pokretljivosti i relativne nestabilnosti veoma osetljiv.

Obzirom na svoju strukturu, lakat omogućava pokretanje u dve ravni: savijanje – opružanje kao i rotaciju podlaktice. Obim pokreta u laktu je od 0 do 180 stepeni, a nekoliko velikih mišića, kao što su biceps, triceps, fleksori i ekstenzori podlaktice, kao više većih tetiva susreću se upravo u laktu.

Lakat formiraju 3 kosti, jedna u nadlaktici i dve u podlaktici. Tanak sloj hrskavice prekriva krajeve kosti koje formiraju zglob lakta. Sinovijalna membrana zgloba proizvodi tečnost koja ispunjava šupljine između kosti i podmazuje zglob smanjujući trenje i oštećenje kostiju.

Mreža ligamenata, sastavljenih od čvrstog, ali fleksibilnog tkiva, ima ulogu stabilizatora zgloba lakta. Ligamenti daju stabilnost laktu pri pokretima.

Glavni ligamenti koji povezuju kosti lakta su:

 • Spoljni (ulnarni kolateralni ligament)

 • Unutrašnji (radijalni kolateralni ligament)

 • Anularni ligament

Zbog činjenice da je jedan od većih zglobova na jednom od najaktivnijih delova tela, lakat je izložen povredama i oštećenjima. Najčešće su povredama ili stresu izložene tetive usled čega može nastati tzv. teniski ili golferski lakat. Do propadanja hrskavice ili okoštavanja lakta može doći usled procesa starenja ili nakon povrede.

Povrede i oboljenja lakta

 • Ukočenost lakta

 • Slobodna tela u laktu

 • Nestabilnost lakta

 • Teninski i golferski lakat

 • Prelomi lakta

Procedure

 • Blokade u predeo lakta

 • Artroskopija lakta

 • Uklanjanje slobodnih tela iz lakta

 • Release lakta

 • PRP procedura

PRP PROCEDURA

ACP (Autologous Conditioned Plasma) je savremena metoda izdvajanja plazme obogaćene trombocitima PRP-a (Platelet Rich Plasma). Procedura se izvodi tako što se pacijentu sa specijalnim dvostrukim špricem vadi krv (15-20 ml), a potom se špric stavlja u centrifugu na odgovarajući broj obrtaja u određenom vremenskom intervalu. Potom se drugim špricem izvlači odvojena krvna plazma obogaćena trombocitima i ubrizgava u željeno mesto.

Metoda PRP-a našla je veliku primenu u lečenju raznih vrsta bolesti vezivnog tkiva, tetiva, ligamenata, a istraživanja pokazuju da se može koristiti i kao metoda za prevenciju daljeg propadanja tkiva, na primer hrskavice. Najčešće se primenjuje kod sportista i mladih aktivnih ljudi ali i kod starijih u cilju da se zaustavi ili uspori proces propadanja hrskavice.

ACP metoda najčešće se primenjuje kod povrede Ahilove tetive, iritacije tetiva (teniski, golferski lakat), razmekšanja hrskavice, odnosno početni stadijum artroze. Najbolje rezultate je pokazala u slučajevima rascepa mišića, istegnuća i povrede tetiva i ligamenata koje ne zahtevaju hiruršku rekonstrukciju i u slučajevima početnih degenerativnih stanja zglobova (artroza).

U ordinaciji Orthoexpert dr Živanović, u svojoj svakodnevnoj praksi koristi specijalni oblik ACP pod nazivom ACP tendo, koji se specijalno koristi kod problema sa tetivama (teniski i golferski lakat, Ahilova tetiva, jumpers knee i dr.)

Izaberite doktora i zakažite pregled

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalistička ortopedska Ordinacija OrthoExpert

Svetog Save 32/8
Beograd

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalistička ortopedska Ordinacija OrthoExpert

Svetog Save 32/8
Beograd

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Ordinacija Orthoexpert se specijalizovala za ortopediju ramena i lakta. Zahvaljujući predanom radu lekara uspešno leče pacijente i aktivno doprinose napretku struke putem obrazovanja kadrova.

Specijalistička ortopedska Ordinacija OrthoExpert
Svetog Save 32/8
Beograd
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Izaberite doktora i zakažite pregled

Preporuka strane: