Ortopedski problemi kod dece

Ortopedski problemi kod dece veoma su česti, te je ključno da se na vreme poseti dečiji ortoped, kako bi se oni što ranije i lakše sanirali. Najčešći problemi koje obuhvata dečija ortopedija su ravna stopala, krivi vrat, kriva kičma, razvojni poremećaji kuka, O noge i X noge. Ukoliko se na vreme obrati pažnja na problem i obavi ortopedski pregled dece, svi ovi problemi su, u najvećem broju slučajeva, rešivi.

Deformiteti stopala kod dece

Deformiteti stopala kod dece

Deformiteti stopala kod dece su kriva stopala, ravna stopala, spušteno stopalo. Veoma je važno na vreme ih primetiti i delovati, jer, ukoliko se ne obavi lečenje, mogu da ostave trajne funkcionalne i estetske posledice. Ortopedski pregled deteta je ključan za svaki od ovih deformiteta, jer je samo tako moguća tačna dijagnostika i adekvatna korekcija, u vidu nošenja odgovarajućih uložaka i obuće, kao i korektivnih vežbi.

Razvojni poremećaji kuka kod dece

Razvojni poremećaj kuka kod beba i dece je poznatije kao urođeno iščašenje kuka. Rano otkrivanje i lečenje razvojnog poremećaja kuka sprečava razvoj trajnih posledica, poput hramljanja i psihofizičke invalidnosti. Jedini način za vizualizaciju i objektivizaciju razvojnog poremećaja kuka je ultrazvuk kukova kod beba. Važno je obaviti ga što ranije – tokom prvog meseca života deteta, a po potrebi ga ponoviti sa bebina tri meseca.

Kriva kičma kod dece

O i X noge kod dece

Krive noge kod dece su normalna pojava do četvrte godine života. Do druge godine je karakteristična izvijenost nogu na spolja (O noge), a u trećoj X položaj nogu i kolena. Ukoliko se  detetu do 4. godine ne isprave noge, potrebno je obratiti se dečijem ortopedu, jer je izlečenje bez operacije moguće do kraja četvrte godine života.

Krivi vrat kod beba i dece

Krivošija ili tortikolis kod beba je vidljiv već u drugoj nedelji života. Za krivi vrat kod dece je neophodno što pre početi sa tretmanom, kako ne bi došlo do trajnih posledica. Najčešće se javlja kod dece koja prednjače karlicom i tako se rode. Tortikalis je poremećaj koji se uglavnom lako otklanja fizikalnim tretmanom, a ukoliko on ne pomogne, potrebno je dete podvrći operativnom lečenju pred kraj prve godine života.

Kriva kičma kod dece

Skolioza i kifoza kod beba i dece nastaje tokom čitavog rasta deteta. Kod devojčica je češća skolioza, a napredovanje traje do 16. godine, dok se kod dečaka uglavnom javlja kifoza, sa nastajanjem do 18. godine. Skolioza je bočno krivljenje kičme, a kifoza je prednje-zadnje krivljenje kičme. U oba slučaja je potrebno stalno kliničko praćenje, uz rentgensko snimanje na svakih 3 do 6 meseci. Najkritičniji periodi u kojima se razvijaju skolioza i kifoza su od 1. do 3. godine života i od 9. do 12. godine.

Preporuka strane: