Osećaj mučnine tokom trudnoće

Jutarnja mučnina može da bude i i tokom popodneva i tokom večeri, pa čak i tokom čitavog dana. Ali, retko toliko utiču na ishranu trudnice u toj meri da bi mogla narušiti pravilan razvoj bebe. Zašto uopšte osećamo mučninu?

Fizički ili mentalni umor povećavaju mogućnost napadaja mučnina, posebno kod višeplodnih trudnoća. Međutim, još nije sa sigurnošću utvrđen tačan uzrok mučnine. U svakom slučaju, uzrokuju je hormoni. Najčešće je u pitanju ranija istorija želučanih problema ili migrena, a najčešći su uzroci placenta, fetus i želudac koji se sporije prazni.  Visoka razina hormona trudnoće ß-hCG u krvi tokom prvog trimestra trudnoće mogao bi biti jedan od razloga preterane stimulacije centra za mučninu i povraćanje u mozgu.

Hormoni takođe uzrokuju bržu potrošnju šećera u krvi što izaziva osećaj gladi i mučnine. Drugi razlozi koji mogu da budu odgovorni za nastanak mučnine su neredovna i nezdrava ishrana, previše kiseline u želucu i manje uspešna probava usled opuštanja mišićnog tkiva probavnog trakta pod uticajem visoke razine drugog značajnog hormona tokom rane trudnoće – progesterona.