Osteoartroza – oboljenje zglobova

Šta je osteoartroza?

Oboljenje zglobova koje pretežno nastaje kod sredovečnih i starijih ljudi. Smatra se da je prouzrokuju godine »habanja« sa neadekvatnim ili defektim obnavljanjem zglobnog tkiva i izvesnim promenama metabolizma koje postoje u starenju.

Koji zglobovi bivaju najčešće pogođeni osteoartrozom?

Zglobovi koji su pod pritiskom telesne težine kao na primer kolena, kukovi i kičma.

Koji su najčešći znaci osteoartroze?

Postepeno povećanje ukočenosti, nelagodnosti ili bola obolelog zgloba. Ovo se naročito primećuje kada se zglob koristi posle perioda odmora, i može se osetiti u jutru ili posle dugog sedenja ili stajanja na jednom mestu. Posle takvog perioda neaktivnosti pacijentu je potrebno neko vreme da se pripremi tj. da »podmaže« zglob. Zglob može lako nateći i ukoliko se dlan stavi na oboleli zglob može se jasno osetiti šum usled trenja prilikom njegovog savijanja.

U većini slučajeva oboljenje ne vodi invaliditetu niti prouzrokuje deformitete, nego već prema stepenu ukočenosti i bola primorava obolelog na veću sporost i ograničavanje fizičkih aktivnosti.

Kakvi su izgledi u osteoartrozi?

Većina ljudi sa ovom bolešću ne treba da se brine da će biti vezana za krevet, da će imati velike restrikcije ili da će postati invalidi.

Može li se osteoartroza sprečiti?

Ne. Ali držanje korektnog položaja tela, korekcija ravnih tabana i drugih ortopedskih defekata, izbegavanje gojaznosti, pravilna ishrana i životne navike i dobra opšta nega dosta će doprineti izdržljivosti zglobova i smanjiće šanse za dobijanje ove bolesti.

Može li se osteoartroza olakšati ili izlečiti?

Ona se može olakšati fizioterapijom, gubitkom telesne težine, lekovima koji se daju protiv zapaljenja zglobova i savetima kako da se izbegavaju napori zgloba koji je u pitanju. Takođe rekonstruktivna hirurgija zgloba može pomoći da se prebrode neki deformiteti koji nastaju u artritičnom procesu.

Kakav je značaj glavičastih kvrga koje se često vide na krajnjim zglobovima prstiju?

To su osteoartrozni čvorovi koji ponekad prouzrokuju ukočenost i bol, ali ne dovode do ozbiljnog onesposobljavanja prstiju.