Pasulj, grah – Lekovito bilje

Phaseolus vulgaris pasulj

Latinsko ime: Phaseolus vulgaris L. – Papilionaceae

Pasulj je donešen iz Amerike. Kod nas se gaji u ogromnim količinama u raznim varijetetima, jer je posle hleba glavna hrana našeg naroda.

Droga: Zrela mahuna bez semena (Phaseoli legumen, Phaseoli cortex fructus) od pasulja čučavca (ne pritkaša).
Mahune pasulja su malo sluzavog ukusa i bez mrisa.

Sastav: Ima arginina, koji je gvanidin-alfa-aminovalerijanska kiselina. Arginin deluje slično sintalinu,  jednom sintetičnom antidijabetskom sredstvu čije je dejstvo slično dejstvu insulina, ali je slabije, sporije i dugotrajnije.

Ima još i tirozina, triptofana, leucina, holina, alantoina, trigonelina, asparagina, kalijuma, kremene i fosforne kiseline, vitamina C, monoamino-masnih kiselina i do 48% hemiceluloze koja hidrolizom daje galaktozu, arabinozu i malo fruktoze. U nedozrelim mahunama ima 0,7-0,8% inozitola, zbog čega mahune jačaju srce (srčani analeptik) i regulišu promet kalcijuma. U 1kg mladih mahuna ima oko 0,35mg nikla i 0,05mg kobalta.

Čajevi protiv šećerne bolesti:

  1. 50g isitnjenih mahuna kuva se 15 minuta u pola litra vode, ostavi 3 sata i popije u tri obroka pre jela.
  2. U težim slučajevima uzima se 200g mahuna, kuva pola sata u 1 litru vode, ostavi celu noć i sutradan pije po 1čaša na pola sata.
  3. Po 10g mahuna od pasulja i lista sitne koprive, 20g brezovog i 60g lista od borovnice. Spravlja se i pije kao pod  1.
  4. 40g pasuljevih mahuna i po 20g lista borovnice, brusnice i dobričice. Piti kao pod 1.
  5. Po 25g pasuljevih mahuna, lista maslačka, dobričice i breze. Piti kao pod 1.

Upotreba: Narodni lek protiv šećerne bolesti. Smanjivanje šećera u krvi je i eksperimentalno i klinički dokazano. Droga deluje i diuretično. Upotrebljava se protiv uloga i zapaljenja mokraćnih puteva.

Ostala narodna Imena: bazulj, beli grah, belli pasulj, bijeli grah, bob, gra, grah, grag, grah-golubnjak, grah-rogačić, grah-rožnjak, grah-tačkaš, žuti pasulj, laški bob, opaki grah, pažulj, pasulj puzavac, pasulj tačkas, pašon, pašuljak, pletenac. počanj, pritičnjak, pritkaš, pričanac, pričanik, smišag, trkljanac, trkljaš, fađuo, fažol, fazoli, fasol, fasul, fašon, fržolj, džora.