Pedijatrijske ordinacije Novi Sad – Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Pedijatrijske ordinacije Novi Sad – Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić
Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dobrodošli:
Upoznajte doktore i zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić Novi Sad

Upoznajte doktore i zakažite pregled

dr Feodora Popic Paljic geneticar pedijatar

Prof. dr Feodora Popić Paljić
Pedijatar - genetičar

Genetska konsultacija, Pedijatrijski pregled

Zakažite pregled
dr Vesna Vulekovic pedijatar

Dr Vesna Vuleković
Pedijatar

Pedijatrijski pregled

Zakažite pregled
Dr Sonja Paljić, doktor medicine

Dr Sonja Paljić
Doktor medicine

Analiza ćelija plodove vode - amniocenteza, Analiza ćelija resica horiona, Analiza ćelija krvi ploda - kordocenteza, Analiza kario...

Zakažite pregled
Brankica Savić master biolog

Brankica Savić
Master biologije

Analiza ćelija plodove vode - amniocenteza, Analiza ćelija resica horiona, Analiza plodove vode na CMV i Toksoplazmu, Analiza plod...

Zakažite pregled
Dragana Simić, biolog Novi Sad

Dragana Simić
Master biolog

Analiza ćelija plodove vode - amniocenteza, Analiza ćelija resica horiona, Analiza plodove vode na CMV i Toksoplazmu, Analiza plod...

Zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Ordinacija Dr Popić-Paljić čitavu deceniju pruža podršku parovima koji planiraju decu, trudnicama i roditeljima sa decom, obzirom da funkcioniše kao ordinacija za genetiku i pedijatriju. Od 2004. godine, kad ju je osnovala prof. dr Feodora Popić Paljić, pedijatar - genetičar, ordinacija je primila stotine bračnih parova i trudnica kojima je pomagala do dođu do zdravog potomstva, kao i dece, koja su u ordinaciji praćena i lečena.

Ordinacija se nalazi u Novom Sadu, u užem centru grada i u njoj su zaposleni pažljivo odabrani stručnjaci sa puno iskustva. Ljubaznost i neposrednost osoblja čine da atmosfera u ordinaciji bude prijatna i da se mali i veliki pacijenti lepo osećaju.

Cilj ove ordinacije je rađanje zdravih beba, kao i zdravo odrastanje dece.

Genetsko savetovalište

Zdravo potomstvo je težnja svih parova koji planiraju trudnoću, kao i onih koji čekaju bebu. Genetsko savetovanje sa visokim stepenom sigurnosti pomaže da do toga i dođe. Poželjno je da kroz genetsko savetovalište prođe svaki bračni par, najbolje pre trudnoće.

U genetskom savetovalištu u okviru Ordinacije za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić sa parovima razgovara genetičar, koji na osnovu dobijenih podataka (o godinama, zanimanjima, porodičnom stablu i izloženosti štetnim činiocima u trudnoći) saznaje koji eventualni problemi mogu mogu da se dese trudnici i bebi. U odnosu na to, parovi dobijaju uputstva  za određena ispitivanja i izbegavanje štetnosti.

U ordinaciji za genetiku će Vas, upoređujući genetsku istoriju njegovih predaka, uputiti u moguće tokove razvoja Vašeg deteta. Obzirom da je moguće utvrditi sklonosti ka pojedinim bolestima, ukoliko se dođe na vreme, može se raditi na prevenciji rađanja bolesnih, sprečavanju razvoja bolesti kod rođenih beba sa pojedinim naslednim bolestima i odlaganju razvoja bolesti.

Bračni parovi kojima je neophodno genetsko savetovanje

Pre planiranja trudnoće, kao i u ranoj trudnoći, neophodno je da znate koji su rizici u trudnoći, a samim tim i koje su rizične trudnoće i rizični bračni barovi. Genetsko savetovalište bi trebalo da posete svi parovi u fazi planiranja potomstva i sve trudnice, a ovo su bračni parovi kojima je genetsko savetovanje neophodno:

 • koji već imaju jedno bolesno dete
 • koji imaju dete sa anomalijom ili naslednom bolešću
 • kod kojih je jedan od supružnika nosilac poremećaja naslednog materijala (hromozoma)
 • kod kojih supruga ima više od 33 godine ili suprug više od 45
 • sa ponovljenim uginućima ploda ili mrtvorođenom decom
 • koji pate od steriliteta
 • trudnoće nastale veštačkom oplodnjom
 • sa nagomilanim pojedinim bolestima u porodici
 • u čijim porodicama postoje osobe sa zaostajanjem u fizičkom, psihičkom ili mentalnom razvoju
 • trudnice koje boluju od hroničnih bolesti
 • trudnice koje su u toku trudnoće konzumirale lekove ili drogu
 • trudnice koje su izložene hemikalijama, infekcijama i zračenju

Prenatalna dijagnostika

Metode prenatalne dijagnostike preporučuje genetičar, nakon obavljenog razgovora sa bračnim parom i procenjenog rizika. Prenatalna dijagnostika, odnosno njene metode, pokazuju koliki su i kakvi rizici određenog bračnog para ili određene trudnoće.

Ukoliko genetičar proceni da je bračni par nerizičan, odnosno sa malim procentom rizika, upućuje ih na neinvazivne preglede - biohemijske (Double (dabl) test, Triple (tripl) test i Quadriple (kvadripl) test) i ultrazvučne markere. Cilj ovih testova je zaštita od rađanja beba sa anomalijama i slučajnim greškama naslednog materijala.

Ukoliko se radi o bračnom paru koji već ima dete sa poremećajem naslednog materijala (hromozoma), paru gde trudnica ima rizik od godina da dobije ovakvo dete ili je jedan od supružnika nosilac mirne promene naslednog materijala (to je promena koja nosioca ne ugrožava, ali isti ima visok rizik da dobije bolesno potomstvo), ovakvom paru se predlaže jedna od metoda kojima se radi provera naslednog materijala (hromozoma) putem kariotipizacije, najčešće iz ćelija plodove vode, resica posteljice ili krvi ploda.

Invazivne metode prenatalne dijagnoze namenjene su rizičnim bračnim parovima. U njih spadaju sledeće analize:

 • Analiza ćelija plodove vode - amniocenteza - radi se u 16-18. nedelji trudnoće i rezultati su gotovi za 8-10 dana; Detektuje  odstupanje od normalnog broja hromozoma;
 • Analiza ćelija resica horiona - radi se u 11-13. nedelji trudnoće, rezultati su gotovi za 24 časa; Detektuje promene u broju hromozoma (najčešće su trizomije 13-15 hromozoma tj. Patau sindrom, trizomija 18-Edvardsov sindrom i trizomija 21-og hromozoma-Daunov sindrom) i pol deteta;
 • Analiza ćelija krvi ploda - kordocenteza - radi se posle 20. nedelje trudnoće, rezultati nakon 4 dana; Koristi se za razjašnjavanje hromozomskih mozaicizama dobijenih u amniocentezi ili biopsiji resica horiona i za dijagnostiku naslednih hematoloških bolesti.
 • Analiza plodove vode na CMV i Toksoplazmu - citomegalovirus (CMV) i Toxoplasma gondii kao parazit, mogu uzrokovati brojne anomalije ukoliko dođe do infekcije u toku trudnoće. Ukoliko se utvrdi prisustvo specifičnih IgM antitela u krvi majke, preporučuje se testiranje na prisustvo DNK patogena u plodovoj vodi kako bi se utvrdilo da li je infekcija zahvatila i fetus. Vreme izdavanja nalaza je 2-3 radna dana.
 • Analiza plodove vode na cističnu fibrozu - prenatalno testiranje na CF se savetuje u slučajevima porodičnog opterećenja, kao i kada postoji makar jedan karakterističan simptom ovog oboljenja. Genetička analiza predstavlja identifikaciju 50 najčešćih mutacija u CFTR regionu. Rezultati se dobijaju za 2-3 radna dana.
 • Analiza kariotipa - radi se u slučaju ponavljanih spontanih pobačaja, steriliteta, porodičnog opterećenja ili izloženosti hemikalijama ili zračenju; Rezultati u toku od 72 sata.
 • Analiza ćelija pobačenog ploda -  rezultati od 8-10 dana; Radi se ukoliko se sumnja da je uzrok pobačaja neka od hromozomskih aberacija.
 • Analiza mikrodelecija Y hromozoma - rezultati od 2-3 dana; za utvrđivanje razloga muške neplodnosti.
 • Testiranje na cističnu fibrozu - rezultati se dobijaju za 2-3 dana.

Materijal za ove analize uzima se u ginekološkim ordinacijama, pod kontrolom ultrazvuka. Sve navedene analize radi tim koji čine dipl. biolozi Brankica Savić, Dragana Simić, sa višegodišnjim iskustvom u radu u laboratoriji. Njihovo dugogodišnje iskustvo u radu u laboratoriji za prenatalnu dijagnostiku je garancija kvaliteta usluge.

Dobijanje urednog nalaza analize ploda omogućava bračnom paru da mirno dočekaju najsrećniji trenutak - dolazak zdravog deteta na svet.

Pedijatrijska ordinacija

Zdravlje i pravilan razvoj deteta cilj su svakog brižnog roditelja. Od trenutka rođenja pa dok dete ne odraste, roditelji prolaze kroz niz nedoumica, pitanja, strahova. Pravo je olakšanje kada se pronađe pedijatar koji će sa mnogo iskustva i ljubavi pomoći u razrešavanju svih briga i problema.

U okviru Ordinacije za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić, pedijatar obavlja praćenje rasta i razvoja deteta od rođenja do kraja adolescencije, kao i lečenje bolesne dece.

Prevencija bolesti obavlja se kroz savetovanje u vezi sa negom i odgojom novorođenčeta, ishranom i prevencijom rahitisa i karijesa, kao i drugih problema koji se tokom razvoja deteta pojavljuju.

Konsultativni pregledi

Obavljaju se pedijatrijski pregledi, ali i pregledi subspecijalista iz pojedinih oblasti predijatrije. Dakle, u ordinaciji su na raspolaganju pedijatar, dečiji pulmolog, dečiji gastroenterolog, dečiji urolog, dečiji nefrolog, dečiji ortoped, dečiji otorinolaringolog, dermatolog, dečiji endokrinolog i dečiji psiholog. Obavljaju ih eminentni profesori doktori. Konsultativni pregledi specijalista staju 3500 dinara.

Izaberite doktora i zakažite pregled

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić, u Novom Sadu, za cilj ima rađanje zdravih beba i zdravo odrastanje dece. Genetsko savetovalište namenjeno je bračnim parovima koji planiraju decu i trudnicama. Obavljaju se amniocenteza, kordiocenteza, analiza resica horiona i ostala prenatalna dijagnostika. U okviru pedijatrijske ordinacije vrši se praćenje dece od rođenja do punoletstva.

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić
Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Izaberite doktora i zakažite pregled

Preporuka strane: , ,