Pelen, Beli pelen, Pelenak, Gorčika, Osenač

Pelen - Artemisia absinthium

Latinsko ime: Artemisia absinthium

Lekoviti delovi biljke: Nadzemni deo biljke – Absinthii herba

Lekovite i delotvorne tvari: Pelen sadrži niz lekovitih supdtanci, a pre svega eterično ulje, sastavljeno od niza komplikovanih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke supstane artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelenu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i supstane poput parafina čiji sastav nije još tačno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, zatim terpen, među njima azulen, tanaceton i konačno soli kalijuma i mangana.

Lekovito delovanje: Pelen pripada ponajčešće opisanim biljkama i verovatno najčešće upotrijebIjenoj lekovitoj biljci za pospešivanje probave i pobuđivanje apetita. Pelen je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelena se preporučuje bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna kesa. Čaj od pelena odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crevima, protiv katara želuca, hronične začepljenosti, proliva, prevelike kiseline u želucu, debljine, žutice, kiseline kao i protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta.

Budući da se izlučivanje bubrega u znatnoj meri pobuđuje pomoću eteričnog ulja sadržanog u pelenu, pa se čaj od pelena može uzimati u malim količinama za lečenje katara mehura, a i kod upalnih nadražaja bubrega. Veće količine čaja nisu prikladne samo pri poslednjoj spomenutoj bolesti, jer prejako nadraživanje bubrega može čak zaustaviti izlučivanje mokraće i pojačati upalu bubrega.  Kao isključivo gorka biljka, pelen deluje na stvaranje i poboljšavanje krvi kao i na poboljšanje cirkulacije. Pelen se posebno preporučuje ženama jer je nakon uzimanja čaja od pelena, utvrđeno je pospešuje menstruacije. Bolja prokrvljenost ima znatniji uticaj na olakšanje poroda, naročito kada krhkom tkivu karličnih organa treba dati veću rastezljivost. Pelen ima dokazano delovanje na pospešavanje trudova pa se majkama preporučuje i u tim trenucima.

Mnogostrana lekovita delovanja pelena povoljno utiču na celokupni organizam tako da indirektno leče niz poteškoća koje dirktno ne spadaju u područje lečenja pelenom. Nestaju teške smetnje u izmeni tvari, debljina, šećerna bolest i duševne smetnje koje sve više ili manje imaju dublji uzrok u neredovitom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči i slezene i funkcijama ženskih polnih organa.

Recept za tinkturu

Često se upotrebljava alkoholna tinktura pelena (Tinctura absinthii) a koja se uzima 8 do 10 kapi na kocki šećera, i do 3 puta dnevno, a priprema se maceracijom 10g pelena u 2dl lozovače(45%).

Recept za pelenovo vino

Pelen se stavlja u belo vino; za pripremu toga vina uzima se 20g biljke pelena u 1l vina. Pusti se da vino izvlači (macerira) pelen do željene gorčine (ne preterano!) zatim se procedi i pelenovo vino je gotovo, a koristi se 2-3 puta dnevno po 0,5dl.

Tinktura je također korisno sredstvo za spoljašnju upotrebu, masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja; nakon masiranja stavlja se na bolno mesto ugrejana vunena tkanina. U tu će svrhu za spoljašnju upotrebu poslužiti i pelen kuvan u vinskom sirćetu (20g pelena na 1l sirćeta). U taj pripravak namočite tkaninu, lagano iscedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se blogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.

Recept

Posebna tinktura od pelena, mešavina sa drugim lekovitim biljem kao sredstvo za želudac: 10g biljke pelena, 4g dobro usitnjenog podanka iđirota, 4g dobro usitnjenog korena srčanika i 4g usitnjene kore od pomorandže namoči se tokom 8 dana u 2dl vinske žeste ili jake rakije( 45-55% ), nakon čega se procedi. Kod svih teškoća u želucu uzima se 15 do 20 kapi s isto toliko kapi vode i to 2 do 4 puta dnevno.

Kao prva pomoć kod trovanja gljivama, veoma je dobar pelen ako se pije kuvan u sirćetu.