Pleura – plućna maramica, oboljenja i lečenje

Šta je to pleura – plućna maramica?

Pleurom ili plućnom maramicom (ili porebricom) naziva se relativno tanka opna, koja svojim unutrašnjim listom obavija pluća, a spoljašnjim naleže iznutra na zid grudnog koša.

Koje je najčešće oboljenje pleure?

Pleuritis ili zapaljenje plućne maramice. Može biti tzv. suvo, ili s izlivom tečnosti između dva lista.

Šta ga može izazvati?

Najčešće je reč o infekciji, u nas naročito o tuberkuloznoj. Drugi uzroci su reumatizam, virusi, prelazak zapaljenja sa plućnog tkiva.

Po čemu se prepoznaje pleuritis?

Kod suvog se javlja jači bol pri disanju, a lekar slušanjem nalazi poseban zvuk trenja. Ako se pojavio izliv u pleuralnoj šupljini između listova, bol obično prestaje, a lekar kucanjem i slušanjem otkriva znake tečnosti.

Šta je punkcija pleure?

Postupak kojim se utvrđuje da li u šupljini pleure ima tečnosti, i kakve je ova prirode: ubodom tanke i duge igle izvežban lekar lako dopire do izliva ako ovaj postoji u pleuri.

Kako se leči pleuritis?

Svaki bolesnik sa zapaljenjem plućne maramice mora u postelju! Mirovanje, lekovi prema uzroku, sredstva protiv bolova, i snažnija ali ne teška hrana, relativno će brzo obuzdati bolest. Potrebna je duža redovna kontrola oporavka, naročito kod TBC pleuritisa.

Ostaju li posledice iza pleuritisa?

Može se desiti da dva lista pleure srastu, ili svojim skraćivanjem posle zapaljenja deformišu uvlačenjem u grudni koš (fibrotoraks).

Može li se javiti rak na pleuri?

Može, ali retko. Utvrđuje se rendgenom i punkcijom.