Plućna embolija, plućna infarkcija (plućni infarkt)

Šta je plućna infarkcija – plućni infarkt?

To je destrukcija dela plućnog tkiva prouzrokovana poremećajem u snabdevanju krvlju. Često se upotrebljava i naziv plućni infarkt.

Šta prouzrokuje plućnu infarkciju?

Obično embolus (krvni čep) koji je dospeo iz nekog drugog dela tela u krvni sud u plućima. Krvni sud biva zapušen, a tkivo koje se zbog toga ne snabdeva krvlju biva, kako se to obično kaže, infarktovano.

Gde obično nastaju ovi embolusi ili krvni čepovi?

Iz usirene krvi u unutrašnjim venama nogu ili karličnih organa. Ova se usirena krv može stvoriti u toku raznih oboljenja ili kao komplikacija posle hirurškog zahvata. Delovi zgrušene krvi koji se odvajaju i putuju krvotokom nazivaju se embolusi. Oko pedeset posto plućnih embolusa vodi poreklo od zgrušane krvi na desnoj strani srca.

Da li do plućne infarkcije mora doći uvek kad postoji zgrušavanje krvi u venama noge ili karličnih organa?

Ne. U većini slučajeva zgrušana krv ostaje tamo gde jeste, u venama noge ili karlice. Vrlo retko se embolus odvaja i prelazi u krvotok.

Koji su simptomi plućne infarkcije?

Oni zavise od veličine čepa, od veličine krvnog suda koji je njime postao zapušen i od iznenadnog nastupanja. Mogu postojati razni stepeni oštrog bola u grudima, kratkoća daha, kašalj, krvav ispljuvak i groznica, kao i još neki simptomi koji su uvek ozbiljni. U nekim slučajevima plućne infarkcije može doći do iznenadnog šoka i smrti.

Hoće li se plućni infarkt videti na rendgenskom pregledu?

Da. U izvesnim slučajevima pokazaće se kao maglina na plućnom snimku.

Postoji li neki način da se spreči plućni infarkt kod pacijenata koji imaju flebitis (zapaljenje) nožne vene?

Da. U većini slučajeva preporučuje se upotreba antikoagulacionih lekova (heparina ili sličnih preparata). Ovi lekovi obezbeđuju da čep usirene krvi u venama ostane što je moguće manji i sprečavaju da se on širi ili kreće.

Kakvi su izgledi za oporavak kod plućne embolije?

U većini slučajeva izgledi su dobri. Ranije je oko osamdeset pet posto bolesnika preživljavalo ovu vrstu embolije, a petnaest posto umiralo. Posle pronalaska antikoagulacionih preparata smrt nastupa samo u jedan posto slučajeva.

Koliko je važno ležanje u postelji u slučajevima plućnog infarkta?

Vrlo je važno. Kada se čep zgrušane krvi stvorio, pacijent mora apsolutno mirovati da bi se smanjile šanse ponovnog formiranja i odvajanja delova.