Polenska alergija otežava proleće

Prolećno sunce i buđenje prirode posle dosadne i hladne zime velika je radost za sve. Na žalost, mnogima sa dolaskom proleća počinju i sledeće tegobe: kijanjesvrab u nosu,zapušen nosotežano disanjesvrab i suzenje očijuglavobolje… Ako i vi imate ovakve tegobe, a posebno ako se one javljaju svake godine u isto vreme, najverovatnije Vas muči prolećna alergija.

Ako sumnjate da patite od prolećne alergije, javite se lekaru radi dijagnostike (alergološki testovi) i dogovora oko terapije. Ordinacija Dr Jarić obuhvata i savetovalište za astmu i alergijske bolesti disajnih puteva.

Lečenje alergije zavisi od simptoma polenske alergije, ali je prvo pravilo izbegavati kontakt sa alergenima koliko je to moguće. Ukoliko je prisutan alergijski rinitis, koji se manifestuje kao kijanjesvrab nosaobilna sekrecija i zapušenost nosa, lečenje najčešće počinje antihistaminicima i/ili nazalnim kortikosteroidima.

Nazalne kortikosteroide treba koristiti onoliko dugo koliko traje sezona polena. Važno je da terapija počne nekoliko dana pre nego što se pojave tegobe, odnosno pre početka cvetanja biljaka.

Kada dišete na nos, sluzokoža nosa se ponaša kao filter za vazduh i zadržava polene, odnosno alergijska reakcija se odvija u nosu (alergijski rinitis i konjuktivitis). Kada  dišete pretežno na usta, poleni odlaze u bronhije i pluća, gde se odvija alergijska reakcija, koja se manifestuje kao kašalj, stezanje u grudima, gušenje i sviranje u grudnom košu (spazam bronhija, bronhijalna astma). Ne smemo zaboraviti da je disajni put jedinstven i da je lečenje alergijskog rinitisa izuzetno bitno, ne samo zbog uklanjanja simptoma rinitisa, već i kao prevencija za mogućnosti nastanka bronhijalne astme. Poznato je da osobe sa alergijskim rinitsom trostruko češće oboljevaju od astme, nego osobe koje ne pate od alergije.

Navedeni lekovi se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji, a o početku lečenja, dozi i dužini terapije, najbolje je konsultovati se sa nadležnim alergologom i ne uzimati terapiju na svoju ruku.

Ukoliko i Vas muči prolećna, tj. polenska alergija, ordinacija Dr Jarić pružiće Vam adekvatnu pomoć i lečenje.