Polenska alergija

Šta je polenska alergija?

Alergija disajnih puteva prouzrokovana osetljivošću na polene i plesni, ili i jedno i drugo. Prolećna i letnja vrsta nastaju uglavnom zbog polena drveća i trava i spora plesni. Jesenja koja počinje oko sredine avgusta i traje do kraja septembra ili ranih mrazeva obično je prouzrokovana polenom kukolja, drača i drugih korova, i sporama plesni.

Koji su simptomi polenske alergije?

Zapaljenje, svrab, suzne oči, zapušen nos ili curenje iz nosa, svrab nosa, očiju, nepca i grla, napadi kijanja koji nastupaju iznenada i traju od nekoliko minuta do nekoliko časova. Infekcije sinusa obično su vezane za polensku alergiju. U nekim slučajevima astma može nastupiti u toku sezone polenske alergije.

Kako nastupa polenska alergija?

Ona nastupa udisanjem polena. Kod nekih ljudi udahnuti polen ili plesan (alergeni) posle dužeg dejstva stvaraju antitela u organizmu. Stvaranje ovih antitela može trajati mesecima ili godinama. U toku ovog perioda nema nikakvih simptoma. Ali kad se stvori dovoljan broj ovakvih antitela koja prouzrokuju osetljivost, ponovni kontakt tkiva sa polenom, plesni ili prašinom stvoriće polensku alergiju.

Da li je ružina groznica isto što i polenska alergija?

Ružina groznica je ime koje se često pogrešno upotrebljava ali se koristi da opiše jednu vrstu polenske alergije. Nju ne prouzrokuju ruže već poleni trava.

Da li je polenska alergija zarazna?

Ne.

Da li je polenska alergija nasledna?

Sklonost je apsolutno nasledna.

Šta je to celogodišnja polenska alergija?

Ovo stanje se takođe zove i alergijski rinitis i često se meša sa zapaljenjem sinusa. U celogodišnjoj polenskoj alergiji, svrab i suzne oči, kijanje i curenje nosa, traju čitave godine. Ona je prouzrokovana nesezonskim alergenima kao što su kućna prašina, perje, životinjska dlaka, pa čak i namirnice. U nekim slučajevima uzročnik može biti i bakterijsko zapaljenje.

Kakav je uticaj vremena na polensku groznicu?

Jačina polenske alergije zavisi od količine polena u vazduhu i stepena osetljivosti pacijenta. U hladnim, oblačnim danima bez vetra ili kišnim danima, prosečni pacijent ne mora imati nikakve simptome. Kada je vreme toplo, suvo, sunčano ili vetrovito, pacijent će imati pojačane simptome. Ako je pacijent osetljiv na vlagu, simptomi će se pojačati u hladne ili kišne dane. Biljke otpuštaju polen uglavnom od šest sati ujutro do jedan sat posle podne. Prema tome, ovo je najgore doba dana za bolesnike sa polenskom alergijom.

Kako se utvrđuje polenska alergija?

Proučavanjem istorije bolesti pacijenata i kožnim testovima s polenom i plesnima.

Mogu li i druge supstance pored polena pogoršati polensku alergiju?

Mogu. U toku polenske sezone stvari kao što su duvanski dim, sveža boja, jaki parfemi, insekticidi za raspršivanje i kućna prašina mogu uticati na pogoršanje simptoma polenske alergije. Takođe uzimanje čokolade, kukuruza, bostana, a naročito mednog mleča i nekih vrsta dinja i drugog voća kao što su trešnje i kajsije, može prouzrokovati pogoršanje.

Može li polenska alergija biti izlečena bez lečenja?

Može ali vrlo retko.

Jesu li klima aparati štetni za polensku alergiju?

Postoje i takvi pacijenti čije se stanje pogoršava u toku rada klima aparata. Pacijent treba sam da odredi kako aparat utiče na njegovo stanje.

Imaju li emocije ikakvog uticaja na polensku alergiju?

Da. Emocionalni poremećaji bilo kakve vrste mogu pogoršati stanje bolesnika.

Treba li da bolesnici od polenske alergije ograniče svoju fizičku aiktivnost?

Da. Prekomerni fizički napori koji dovode do zamora izgleda da pogoršavaju stanja polenske alergije.

Mogu li se za vreme polenskog perioda vršiti hirurški zahvati?

Bolesnici od polenske alergije mogu se operisati u toku polenskog perioda jedino u slučajevima krajnje nužde. Pacijent koji mnogo kija nije poželjan slučaj za hirurga. Anestetički preparati mogu delovati nadražavajuće na nos pacijenta koji ima polensku alergiju. Pored toga, dešava se i da astma vrlo lako može nastupiti kod pacijenata sa polenskom alergijom koji su operisani u toku polenskog perioda.

Kada treba da operišu krajnike deca koja imaju polensku alergiju?

Ovo treba činiti van polenskog perioda, u kasnu jesen ili ranu zimu. Vađenje krajnika treba izvršiti pred početak ovog perioda kako bi se izbeglo nadraživanje na kijanje, kašljanje i slično, što je nepoželjno u slučaju hirurškog zahvata na krajnicima.

Može li se lečiti trudna osoba koja boluje od polenske alergije?

Može. Stanje mnogih bolesnica koje pate od polenske alergije pogoršava se u toku trudnoće.

Ima li ishrana bilo kakve veze sa polenskom alergijom?

Ima. Izvesne namirnice mogu pogoršati stanje bolesnika.

Kakav je uticaj alkoholnih pića na polensku alergiju?

Ona pogoršavaju stanje bolesnika u toku perioda polenske alergije.

Da li se polenska alergija češće pojavljuje kod jednog pola nego kod drugog?

Ne. Od nje podjednako obolevaju i muškarci i žene.

Da li se pacijentu koji boluje od polenske alergije preporučuje promena mesta boravka?

Postoje i takvi krajevi u zemlji koji imaju manje polena u vazduhu. Veliko olakšanje se postiže odlaskom u ovakva mesta u toku polenskog perioda.

Mogu li bolesnici od polenske alergije da drže kućne životinje?

Bolje je nemati ih. Alergične su osobe sklone da razviju alergiju na životinjsku dlaku. Takođe životinje koje trče po okolini donose na svom krznu polen u kuću.