Poliklinika Uromedica NS – Urodinamika pregled i urodinamsko ispitivanje

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Uromedica NS

Gundulićeva 8
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Uromedica NS

Gundulićeva 8
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Urodinamika ili urodinamsko ispitivanje je danas veoma važan metod kojim se vrši ispitivanje funkcije urinarnog sistema, posebno mokraćne bešike i mišića važnih za kontrolu akta mokrenja.

Da bi ste se rešili problema prilikom mokrenja, da bi prestali nagoni učestalog mokrenja, problemi sa prostatom i dr. ne sumljivo i uspešno, Vaš problem možete rešiti u poliklinici Uromedica NS. U ovoj poliklinici dočekaće Vas ljubazno osoblje na čelu sa izvanrednim i veoma stručnim timom lekara urologa koji će se pobrinuti da vaše tegobe nestanu.

Urodinamika pregled i ispitivanje

Najčešći simptomi kod pacijenata koji ukazuju da je potrebno uraditi urodinamsko ispitivanje su: česte urinarne infekcije, učestalo i otežano mokrenje, poremećaji pražnjenja mokraćne bešike. Ispitivanje se radi kod pacijenata koji imaju neki vid poremećaja mokrenja, pacijenti sa neurološkim povredama, pacijenti koji su planirani za operativno lečenje i pacijenti kod kojih je izvršena operacija a koja nije dovela do poboljšanja mokrenja.

Ispitivanje je veoma jednostavno, lako i bezbolno. Izvodi se tako što se pacijentu kroz mokraćnu bešiku i završni deo debelog creva uvodi tanki kateter kako bi se izvršilo merenje pritiska u njima. Mokraćna bešika se lagano kroz kateter puni vodom. Kada se bešika napuni vodom, pacijent dobija nagon za mokrenjem. Nakon čega pacijent mokri i na osnovu toga odredjuje se količina mokraće, vreme mokrenja i kvalitet mokrenja. Nakon završenog ispitivanja radi se ultrazvučni pregled gde se meri količina zaostale mokraće u bešici.
Na osnovu grafičkog prikaza se procenjuje da li postoji prepreka u proticanju urina.

Urodinamičko ispitivanje se odvija u nekoliko faza:

  • urofloumetrija – merenje protoka urina
  • urofloumetrija sa EMG (elektromiografija)
  • cistrometrija – merenje odnosa zapremine, pritiska i protoka urina

UROFLOUMETRIJOM – se meri protok urina i ovo ispitivanje je obavezno kod pacijenata koji imaju problem sa mokrenjem (otežano mokrenje, mokrenje u tankom mlazu, učestalo mokrenje, uvećana prostata, …)

UROFLOUMETRIJA SA EMG – ispitivanje se radi kada mišići bešike imaju lošu kordinaciju koja se aktivira pri mokrenju i sfinkera koji je opušten i dozvoljava dovoljno pražnjenje mokraćne bešike.

CISTOMETRIJA – je merenje različitih pritisaka tokom punjenja bešike, protok urina, smetnje i poremećaje u pražnjenju bešike. Način na koji se meri pritisak u mokraćnoj bešici pri kontrakciji mišića bešike i izmokravanju je pritisak ili protok urina.

Od čega zavisi samo lečenje pa i sam uspeh lečenja je u svakom slučaju i profil pritiska uretre (UPP) i odredjivanje pritiska pri kom se gubi mokraća. Kod ispitivanja je obavezan UROFLOW kod opstruktivne smetnje i smetnje pri pražnjenju bešike.

Stručan tim lekara urologa u poliklinici Uromedica NS će vam u svojoj prijatnoj ordinaciji i sa najmodernije opremljenim aparatima i instrumentima omogućiti da ovakavo ispitivanje i pregled bude jednostavan, što kraći i bezbolan. Rezultat i uspeh lečenja zavisi od Vas ukoliko na vreme primetite i otkrijete svoje tegobe. Ne bojte se sve je lakše uz toplu i ljubaznu reč i ponekad dobar savet stručnog lekara!

Poliklinika Uromedica NS
Gundulićeva 8
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: