Ponovo majka

Koliko god godina imalo Vaše dete, ono svakako mora da prođe period prilagođavanja i pripreme za dolazak nove bebe. Evo nekoliko saveta.

Ponavljajte koliko je važna njihova uloga u čitavom procesu. Objasnite detetu koliko je potrebno malom bratu ili sestri i uključite ga u redovne aktivnosti, kao što je presvlačenje i kupanje bebe. Neka i za njega to bude zabavno. Pokažite istu onu neograničenu ljubav koju ste pokazivali i pre nego što je došla beba i ne uvodite velike promene, poput odvikavanja od pelena, premeštaja iz jedne u drugu sobu i slične stvari, jer mogu da izazovu stres. Razgovarajte normalno sa detetom o onome što se događa, dozvolite mu da pipne Vaš stomak, povedite ga u kupovinu i dozvolite mu da izbere odeću ili igračku za prinovu.

Ovo će biti naporan period za sve, pa je ovo idealna prilika da potražite pomoć svoje porodice, ali i suptilan način da se deca zbliže i sa drugim članovima porodice, ukoliko su bila samo sa majkom.

Podstaknite dete da razgovara sa bebom. Ovo će biti dobro i za njega i za bebu. A, kada naslika nešto ili izgradi kućicu od kocaka, uvek ga pohvalite pred mlađim bratom ili sestrom.