Potres mozga

Šta je potres mozga?

To je povreda glave koju prati kratak period nesvesnog stanja. Često je praćen glavoboljom i osećanjem vrtoglavice u toku izvesnog perioda vremena. Potres mozga obično ne onesposobljava, mada je često vezan za umerene duševne poremećaje, nesigurnost i zabrinutost.

Kakvi su izgledi kod potresa mozga?

Oporavak nastupa u skoro svim slučajevima. Neki pacijenti imaju povratne glavobolje ili vrtoglavice u različitim intervalima i u toku neodređenog perioda, često mnogo meseci. Emocionalni poremećaji su često prisutni i obično produžavaju simptome. Stariji pacijenti su emocionalno nestabilni i kod njih su simptomi obično dugotrajniji.

Da li potres mozga utiče na um?

Ne.

Može li potres mozga prouzrokovati ozbiljne kasnije tegobe?

Pacijent se u većini slučajeva potpuno oporavlja. Ali kod malog broja ljudi kao rezultat povrede glave dolazi do stvaranja usirene krvi u mozgu. Ovo stanje poznato je kao subduralni hematom. Znake pokazuje mnogo nedelja ili meseci kasnije progresivnim simptomima koji zahtevaju neurohirurgiju da bi se odstranila usirena krv iz mozga. Prema tome, ljudima koji su imali makar i vrlo male povrede glave preporučuje se povremeni neurološki pregled dokle god simptomi traju.

Šta je postkontuzioni sindrom ili posttraumatsko stanje?

To je grupa simptoma koja često prati potres mozga i uključuje glavobolju i vrtoglavicu. Takođe može postojati i preterano zamaranje i nedostatak energije, osećanje pritiska u glavi i razdražljivost pri obavljanju neprekidnog rada. Često se sreću emocionalni faktori u kojima ima najviše zabrinutosti i depresije.

Kako se leči postkontuzioni sindrom?

Najvažnija je psihoterapija. Ona mora biti neprekidna, dugotrajna, istrajna i česta. Važno je pacijentu obezbediti posao koji pacijent podnosi i koji toleriše stepen njegove nesposobnosti.

Mogu li glavobolja i vrtoglavica posle potresa mozga postati trajni?

Ne. Ranije ili kasnije ovi će simptomi nestati.