Povlačenje desni

Povlačenje desni

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Dr Bede

Nikole Tesle 20
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Dr Bede

Nikole Tesle 20
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Povlačenje desni je zapravo njihovo pomeranje u pravcu korena zuba. Koren tada postaje vidljiv. Ovaj proces može biti prisutan na jednom ili više zuba, u zavisnosti od toga koji je uzrok povlačenja desni.

Povlačenje desni – uzroci

Bez obzira na uzrok, proces povlačenja desni je isti. Vilična kost koja se nalazi ispod desni se povlači, odnosno resorbuje. Desni prate povlačenje kosti i na taj način delovi zuba koji se inače nalaze ispod desni postaju vidljivi.

KAMENAC – mineralizovane naslage na zubima potiskuju desni i izazivaju njihovu upalu.

PARODONTOPATIJA (bolest potpornih struktura zuba)- kada je do oboljenja desni već došlo, proces povlačenja će se nastaviti ukoliko se oboljenje ne dovede u stanje mirovanja.

BRUKSIZAM  –  predstavlja škripanje i stiskanje zubima u toku noći. Jake sile koje se tada proizvode negativno utiču na desni.

NEPRAVILAN POLOŽAJ ZUBA (genetski faktor) – zbog svog lošeg položaja u vilici, zub trpi jače sile nego što bi trebalo i zbog toga dolazi do povlačenja desni na tom zubu.

GUBITAK JEDNOG ZUBA – u ovom slučaju preostali zubi se naginju u prazan prostor i desni se sa njih povlače.

NEADEKVATNI RADOVI – loše postavljene plombe i navlake na zubima izazivaju iritaciju desni, njihovu upalu i povlačenje.

NEPRAVILNO PRANJE ZUBA – energično pranje zuba, horizontalni pokreti četkicom i oštra vlakna dovode do oštećenja pripoja desni za zub.

PLIKE I FRENULUMI – poznata resica ispod usne može da ima nepovoljan položaj u odnosu na zube i da uzrokuje njihovo razdvajanje, kao i povlačenje desni.

PIRSING – stalna iritacija desni metalnim nakitom oštećuje pripoj desni.

Kako se boriti protiv povlačenja desni

REDOVNO ČIŠĆENJE jednom u 6 meseci posetite svog stomatologa radi detaljnog čišćenja i poliranja zuba. Na taj način sprečićete nakupljanje kamenca, koji kasnije izaziva upalu desni i parodontopatiju.

NIGHTGUARD – zaštitna guma koja se nosi u toku spavanja, služi da spreči škripanje zuba. Na taj način zubi i desni su zaštićeni.

ORTODONTSKA TERAPIJA – kada je povlačenje desni posledica nepravilnog položaja zuba, neophodno je nošenjem proteze zube dovesti u pravilan položaj.Samo na taj način će proces povlačenja desni prestati.

ZAMENA NEADEKVATNIH PLOMBI I NAVLAKA – uklanjanje iritacije dovodi do nestanka upale desni.

OPERACIJA RESICE – ukoliko se na vreme ukloni, resica neće više povlačiti desni. Ukoliko su zubi razdvojeni zbog resice (dijastema između gornjih jedinica), može doći do spontanog spajanja dva susedna zuba.

ISPRAVNO PRANJE ZUBA – koristite meku četkicu, zube perite lagano, kružnim pokretima.

Proces povlačenja desni takođe predstavlja i prirodan proces kod starijih ljudi. Redovnim održavanjem zuba i desni kod stomatologa, maksimalno ćete usporiti ovaj porces i time produžiti vek trajanja svojih zuba.

 

Stomatološka ordinacija Dr Bede
Nikole Tesle 20
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: