Pregledajte svoje mladeže pre letovanja – Poliklinika Nada Diva

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Nada Diva

Vase Stajića 25 - PRIZEMLJE
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dugo izlaganje opasnim sunčevim zracima može biti veoma opasno za kožu a posebno za mladeže. Okrugle tamne promene na koži mogu da postanu potencijalno opasne, jer može doći do pojave melanoma koji je najgori od svih zloćudnih tumora. Iako je pojava melanoma nepredvidljiva i mogu da se jave i na mestima koja se nikada ne izlažu Suncu, ipak mladeže treba kontrolisati na početku i kraju svakog letovanja.

Ukoliko primetite bilo kakvu promenu na mladežu, ako je vaš mladež promenio oblik, boju, ako ima šarenu pigmentaciju, neravne ivice, ako krvari, boli ili svrbi potrebno je da se obratite lekaru specijalisti – dermatologu. U Poliklinici Nada Diva možete uraditi kompletan dermoskopski pregled mladeža.

Pregled mladeža Novi Sad

Dermoskopija odnosno dermoskopski pregled mladeža je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda. Ova metoda dermatologu omogućava da utvrdi da li je došlo do promena na koži koje se ne mogu primetiti golim okom.

Mladeži se mogu javljati tokom celog života na različitim mestima na koži našeg tela. Ali, vremeno i njihova boja može da se menja, pa se ona kreće od svetlo do tamno kestenjaste. Broj mladeža zavisi od genetske predispozicije ali i od toga koliko se često izlažemo Suncu.

Koji su to rizični mladeži i na koje treba da obratimo posebnu pažnju?

Rođenjem svako od nas dobija nekoliko mladeža, takvi mladeži spadaju u grupu rizičnih mladeža a to su kongenitalni pigmentni i pilozni mladeži većeg promera i svi displastični mladeži čiji je promer veći od 0,5 cm, neravnih i često nejasnih ivica, nepravilnog oblika, tamne i nejednake boje.

Da li i koje mladeže treba ukloniti i kojom metodom?

Svi mladeži koji su izloženi iritaciji, povredama, urođeni mladeži čija se veličina menja iznad 1,5 cm, lekari savetuju njihovo uklanjanje. Uglavnom se uklanjaju iz medicinskih i estetskih razloga.

U zavisnosti od preporuke lekara koriste se dve metode uklanjanja, a to su:

  • Radiolaser – sa njim se u potpunosti uklanja mladež bezbolno, bezkrvno i bez šava
  • Hirurška metoda kojom se vrši eliptična ekscizija sa minimalnim rezom

Svaki uklonjeni mladež šalje se na patohistološki pregled.

Nada Diva Novi Sad

Kako i na koji način da zaštitimo mladeže od sunca?

Visok stepen UV zraka može dobroćudni mladež pretvoriti u zloćudnu promenu. Pre sunčanja potrebno je sve mladeže a posebno one koji su u ravni kože, kao i druge razne promene na koži poput ožiljaka, keratola i fleka štititi od Sunca. Savetuje se izbegavanje izlaganja sunčevim zracima u periodu od 10 do 16 časova i obavezno koristiti zaštitne kreme sa zaštitnim faktorom iznad 30 i veće.

Ako ovog leta idete na more, zaštitite svoju kožu od štetnih sunčevih zraka i opasnog UV zračenja, razmišljajte o mogućim posledicama koje sunčanje može da dovede i proverite svoje mladeže pre letovanja. Poliklinika Nada Diva, je mesto gde možete uraditi pregled mladeža za više informacija potražite i kontakt telefona na prezentaciji Poliklinika Nada Diva u Novom Sadu.

Poliklinika Nada Diva
Vase Stajića 25 – PRIZEMLJE
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Preporuka strane: