Prof. dr Slobodanka Latinović Oftalmolog i očni hirurg – Očna bolnica MC Vidar Latinović

Prof. dr Slobodanka Latinović Oftalmolog i očni hirurg – Očna bolnica MC Vidar Latinović

Očna bolnica MC klinika Vidar Latinović
Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Prof. dr Slobodanka Latinović Oftalmolog i očni hirurg

Medicinske usluge

Biografija doktora

Očna bolnica MC klinika Vidar Latinović

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Kompletan oftalmolški pregled:

Kompjutersko određivanje dioptrije – brza i precizna metoda za kvantitativno merenje  dioptrijske grešake oka (kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam), kod određivanja naočara, kontaknih sočiva i biometrije oka.

Odreiđivanje dioptrije kod dece i tretman slabovidosti

Ciljani oftalmološki pregled – obavezan kod zaposlenih koji rade na opremi sa ekranom, posebne pogodnosti za firme.

Merenje očnog pritiska – beskontaktno, brzo i pouzdano.

Dnevna kriva očnog pritiska – merenje više puta u toku dana.

Biomikroskopija  oka – pregled delova oka pod uveličanjem (prednjeg i/ili zadnjeg segmenta).

Direktna i indirektna oftalmoskopija - za  dijagnostiku bolesti  retine (mrežnjače oka)

Ispitivanje suznog filma

Biometrija oka – precizno beskontaktno merenje optike oka i određivanje dioptrije sočiva za ugradnju tokom operacije katarakte ili korekcije dioptrije.

OCT – optička koherentna tomografija  vidnog živcanervnih vlakana i/ili makule (centra jasnog vida na mrežnjači) savremena, precizna metoda za dijagnostiku i praćenje bolesti na očnom dnu koje uzrokuju oštećenje vida. Značajna kod  glaukoma, šećerne bolesti i staračke degeneracije makule.

Analiza vidnog polja  - metoda za rano otkrivanje i praćenje glaukoma i bolesti vidnog puta.

Anomaloskopija –   određivanje  kvalitata i kvantiteta  kolornog vida – viđenja boja.

Operacije i intraokularne aplikacije lekova 

Hirurgija katarakte

Fakoemulzifikacija – ultrazvučna, brza i bezbedna operacija zamene zamućenog prirodnog sočiva providnim veštačkim sočivom, u lokalnoj anesteziji. Pre operacije je potreban kompletan oftalmološki pregled sa biometrijom oka (određivanje dioptrije za veštaačko ugradno sočivo). Godine starosti nisu ograničenje za ovu vrstu operacije.

Staračku kataraktu često prate i opšte bolesti: šećerna bolest, bolesti kardiovaskularnog obolenja , i/ ili očne bolesti kao glaukom, oboljenja  makule (žute mrlje) te tada treba uraditi i dodatne preoperativne preglede.

Intravitrealne injekcije - bezbedna i efikasna metoda suzbijanja slepila i poboljšanja vida kod  obolele mrežnjače dijabetičara, staračke degeneracije makule, okluzivnih i drugih bolesti mrežnjače.

Hirurgija kapaka i spoljnog oka: ječmik kapka (čmičak), izrasline I tumori, poremećaji položaja kapaka itd.

Estetska nehirurška i hirurška metoda uklanjanja bora na koži kapaka i lica

Hirurgija ablacije retine  

Pneumatska retinopeksija je brza i jednostavna metoda lečenja sveže, nekomplikovane ablacije sa rupturom retine u gornjoj polovini oka. U oko se ubacuje resorbujući gas koji mehanički zatvara rupturu - nakon toga ona se trajno zatvara laserom ili hlađenjem. Ovom intervencijom uspešno se rešava 80% indikovanih slučajeva.

Konvencionalna operacija je ekstraokularna operacija odlubljenja mrežnjače koja predstavlja zlatni standard za rešavanje svežih ablacija mrežnjače.

Virektomija je operacija idikovana kod komplikovanih slučajeva ablacije retine, krvarenja u oku  i proliferacija kod dijabetičara. Intraokularnim pristupom uklanja se staklasto telo i ostale patološke promene i direktnim pristupom se laserom zatvaraju postojeće rupture ili ishemija mrežnjače. Praktikuje se unutrašnja tamponada gasom, silikonskim uljem ili tečnostima. Ove  složene i precizne operacije ponekad zahtevaju više intervencija ili kombinaciju vitrektomije  sa uklanjanjem prirodnog sočiva i ugradnjom veštačkog sočiva ili i operaciju protiv glaukoma.

Hirurgija glaukoma  - bezbedne i efikasne miniinvazivne mikrohirurške metode lečenja svih oblika glaukomske bolesti sa i bez veštačkih mikrošantova.  Izvode se u lokalnoj anesteziji.

Laser tretmani

YAG laser – bezbolna kratkotrajna i efikasna metoda za uklanjanje sekundarne katarakte i  laserske intervencije na dužici oka protiv glaukoma

Laser tretmani na retini – kod bolesti krvnih sudova oka uzrokovanih začepljenjem krnih sudova mrežnjače, oboljenja mrežnjače kod šećerne bolesti i kod ruptura i degeneracija mrežnjače.

Biografija doktora: Prof. dr Slobodanka Latinović Oftalmolog i očni hirurg

Prof. dr Slobodanka Latinović, rođena Malešević, doktor je medicinskih nauka, kao i poznati oftalmolog i očni hirurg sa internacionalnom reputacijom i preko 40.000 operacija i laserskih intervencija na oku .Vrhunsko poznavanje oftalmologije stekla je u rodnom Novom Sadu i glavnim oftalmološkim centrima u Evropi i Americi. Prof. dr Latinović neprestano unapređuje saznanja, a u oftalmološku praksu uvodi uvek prestižna naučna i tehnička dostignuća. Na Klinici za očne bolesti bila je višegodišnji upravnik i nastavnik.

Tamo je uvela modernu hirurgiju glaukoma, operacije katarakte, refraktivnu hirurgiju promenom sočiva i lečenja povreda oka. Na istom mestu je sprovela moge stručno opravdane zdravstvene projekte. Objavila je brojne naučne publikacije i obrazovala visoko cenjen oftalmološki podmladak. Na razvijanju naših mladih stručnjaka radi i danas, kao koordinator za polaganje prestižnog Internacionalnog ispita iz oftalmologije od 2001- (ICO Exams). Predsedava Fondacijom za istraživanje vida - VIDAR. Dobila je priznanja za razvoj i naučnoistraživački rad u oblasti oftalmologije. Član je eminentnih naučnih i stručnih udruženja u svetu i u nas : VANU (2004); ESCRS (1989); EVERS (1995) American Academy of Ophthalmology (1997), EVRS (2000), Bord member of Mediteranean Society (1990), South East European Society of Ophthalmology (2004), Honor member of Romanian , Greek and BiH Ophthalmological Societies). Takođe, član je SLD-DLV i Počasni član Udruženja glaukomatologa Srbije. Na osnovu širokog opusa rada u svim oblastima oftalmologije dobila je 2000. godine zvanje eksperta za oftalmologiju.

Zakazivanje pregleda

Prof. dr Slobodanka Latinović

Oftalmolog i očni hirurgMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Očna bolnica MC klinika Vidar Latinović

Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Očna bolnica MC klinika Vidar Latinović

Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Prof. dr Slobodanka Latinović, oftalmolog i očni hirurg, vlasnica je Očne bolnice MC Vidar Latinović, u kojem obavlja analize oka, laserske intervencije i mikrohirurgiju oka. Hirurgija katarakte, skidanje dioptrije laserom, određivanje dioptrije refraktometrom itd.

Očna bolnica MC klinika Vidar Latinović
Bulevar cara Lazara 79b
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: