Prolećne alergije kod dece

Deca i odrasli, poslednjih godina sve se više suočavaju sa simptomima alergije čiji uzročnici su alergeni iz prirode.

Zbog prolećnog cvetanja od marta meseca kreću sezonske inhalatorne alergije. U ovom period potrebno je uraditi alergotestiranje, kada organizam još nije izložen alergenima, kao i preventivnoj terapiji, koja će detetu značajno olakšati period tokom izloženosti alergenima.

Poliklinika Consilium i prim.dr Jelena Tomić, pedijatar, alergolog, klinički imunolog, pozivaju vas da  vasem detetu zakažete alergotestiranje i pregled alergologa.

Smata se da je alergija bolest savremenog doba. Posebno su u porastu sezonske alergije na polene trave, stabla, korove gde je korov ambrozije najagresivniji.

Genetska predispoicija je od ključnog značaja da će dete imati alergiju. U većini slučajeva, ako oba roditelja pate od alergijskih oboljenja, njihova deca u 80% slučajeva imaće šansu za isti problem.

Za nastanak astme, alergija ima značajnu ulogu i najčešće počinje da se klinički manifestuje u ranom detinjstvu. Astma je hronično zapaljensko oboljenje disajnih puteva.

Veoma je važno na vreme uraditi preventivnu terapiju kako bi se sprečio nastanak teških formi astme u kasnijem životnom dobu.

Razvoju i pogoršanju astme najčešće doprinosi alergijska kijavica i alergijski konjuktivitis.

Testiranje na alergene

Alergološko testiranje izvodi se na koži unutrašnjih strana podlaktice, bezbolno je i bezbedno pri čemu se rezultat testiranja dobija već nakon 20 minuta. Pregled alergologa je neophodan da bi se odredila pravovremena i adekvatna terapija.

Pregled alergologa i kliničkog imunologa obuhvata:

  • Detaljno uzimanje alergološke anamneze
  • Fizikalni pregled
  • Alergološko testianje (prema indikacijama)
  • Dodatni laboratorijski testovi po preporuci alergologa
  • Ispitivanje plućne funkcije kod dece od 6-te kodine života (zbog adekvatne saradnje pri izvođenju)

Postavljanje prave dijagnoze i kod dece i kod odraslih, alergija se može uspešno kontrolisati i lečiti. To je veoma važno za dečiji uzrast jer se kod njih disajni putevi brže razvijaju do ulaska u adolescentno doba i do završetka rasta deteta.

Sajt: http://poliklinikaconsilium.com/

Preporuka strane: