Rak jetre

Može li jetra oboleti od raka?

Da, može oboleti od primarnog raka, tj. kada ćelije raka prvo nastanu u jetri, ili pak može postojati metastaza na jetri, pri čemu ćelije raka vode poreklo sa nekog drugog organa.

Šta uzrokuje primarni rak jetre?

Uzrok nije poznat, ali je ustanovljeno da veliki broj slučajeva nastaje u onim jetrama koje su citotične. Pored toga hemijski toksini i parazitarne infestacije su takodje odgovorne za manji broj ovakvih slučajeva.

Da li se metastaze raka često javljaju na jetri?

Da. Jetra je organ koji često biva zahvaćen rakom sa nekog drugog organa, kao što je želudac, žučna kesica, dojke, bubreg ili creva.

Koji su simptomi raka jetre?

Oni se razlikuju u zavisnosti od stepena i prirode bolesti, kao i od stepena do koga su zahvaćeni i ostali organi u organizmu. Obično postoji gubitak telesne težine, slabost, gubitak apetita, čvomovato povećanje jetre. Najzad nastupaju simptomi tipični za veliko oštećenje tkiva jetre kao što su žutica, krvarenje, oticanje nogu i na kraju koma i smrt.

Može li se rak jetre uspešno hirurški lečiti?

Da, u nekim slučajevima kad je zahvaćen samo jedan segment ili režanj ovog organa. Pacijent može živeti i ako se hirurški odstrani polovina jetre.