Rak prostate

Koliko je čest rak prostate?

Uopšte uzev, prihvaćeno je da negde između deset i dvadeset procenata svih muškaraca koji su zašli u šestu deceniju života obolevaju od raka prostate, i taj se broj povećava sa starošću tako da među osobama koje dožive devetu deceniju, gotovo svi imaju tkivo prostate takvo da se može označiti kao maligno. Aktivnost  je međutim niska i ti ljudi obično podlegnu nekoj drugoj, aktivnijoj bolesti.

U kom dobu rak prostate ima najviše izgleda da se pojavi?

U šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama.

Koji su simptomi raka prostate?

Na nesreću, rani rak prostate ima veoma malo simptoma, ako ih i stvara uopšte. Tek sa progresijom oboljenja dolazi do pojave simptoma koji označavaju prirodu patološkog procesa. Jedini način da se otkrije rani rak prostate jeste da se vrši pregled u regularnim vremenskim intervalima. Iz ovog razloga veoma je važno za sve preko pedeset godina starosti da svake godine pregledaju prostatu.

Kako dolazi do pozitivne dijagnoze raka prostate?

a. Prilikom rektalnog ispitivanja prostate, ukoliko se radi o raku, tkivo je prilikom palpacije, dodira, daleko čvršće i nepravilnije nego ono koje se viđa kod benignog uvećanja žlezde.
b. Rak prostate se razlikuje od benignog uvećanja putem biopsije žlezde. Biopsija se obavlja na taj način što se igla kroz rektum ubada u prostatu, uzima tkivo, te se ono dalje podvrgava mikroskopskom ispitivanju.

Da li svi slučajevi raka prostate prouzrokuju simptome?

Ne. Nađeno je da kod mnogih osoba tumor može ostati pritajen tokom neodređenog perioda vremena, nikad ne dovodeći do pojave simptoma, niti se šireći na druge delove tela.

Da li postoji bilo kakvo medikamentozno konzervativno lečenje raka prostate?

Da. Izvesna poboljšanja mogu se postići primenom velikih doza ženskih polnih hormona. U takvim slučajevima rašćenje tumora se usporava zbog supresije sekrecije muških hormona, što je posledica primene ženskih polnih hormona.

Da li jednostavno uvećanje prostate ikada može da pređe u rak?

Takva transformacija je izvanredno retka.

Koliko dugo ženski polni hormoni mogu biti efikasni u usporavanju napredovanja raka prostate?

Mada ovaj oblik lečenja nije kurativan, on može zakočiti kancerski rast i produžiti život za mnogo godina.

Da li je terapija pomoću X-zraka ili radijuma korisna u lečenju od raka prostate?

Ove vrste terapije korisne su samo utoliko što smanjuju bol. One ne mogu izlečiti rak prostate.

Postoje li bilo kakve radioaktivne materije koje mogu biti korisne u lečenju raka prostate?

Da. Injekcije radioaktivnog zlata ubrizgane direktno u žlezdu ponekad daju ohrabrujuće rezultate. Ovaj metod lečenja je još uvek u ranom stadijumu razvoja.

U čemu se sastoji hirurško lečenje raka prostate?

a. Kod rano otkrivenih slučajeva hirurško lečenje se sastoji u uklanjanju čitave žlezde (radikalna prostatektomija).
b. U uznapredovalim slučajevima vrši se takođe i uklanjanje testisa.
c. Hirurško uklanjanje nadbubrežnih žlezda ili hipofize može dovesti, a o tome ima podataka u literaturi, do usporavanja rašćenja i ekspanzije uznapredovalih karcinoma prostate. Međutim, ovo su ipak drastične hirurške intervencije koje se primenjuju samo kao poslednje sredstvo u lečenju raka prostate.

Hoće li operacije kojima se uklanja prostata dovesti do pojave impotencije?

Obična prostatektomija ne prouzrokuje impotenciju. Ipak, radikalna operacija prilikom koje se uklanja prostata obično dovodi do impotencije. Međutim, s obzirom da su mnogi pacijenti u tom periodu života već u sumraku svog aktivnog polnog života, pojava impotencije ne predstavlja veću brigu.

Hoće li operacije prostate dovesti do nemogućnosti kontrole uriniranja (inkontinencija)?

Privremeni gubitak kontrole se često javlja posle obimnih hirurških intervencija na prostati. Međutim, ovaj gubitak kontrole će se normalizovati tokom nekoliko nedelja do nekoliko meseci u velikoj većini slučajeva.

Dolazi li do gubitka kontrole mokrenja posle obične prostatektomije koja je izvršena zbog benignog uvećanja prostate?

Veoma retko, a i tada traje svega nekoliko nedelja.

Koliko dugo je potrebno boraviti u bolnici radi operacije prostate?

Radi operacije prostate u jednom aktu, dvanaest do četrnaest dana. Za operacije prostate koje se rade u dva akta, tri do četiri nedelje.

Da li se kod operacija prostate primenjuje transfuzija krvi?

Da, ali ne mora jer je krvarenje koje je posledica tih operacija daleko manje danas nego što bi se to događalo ranijih godina.

Za koji period vremena dolazi do ozdravljenja posle operacije prostate?

Za četiri do pet nedelja.

Da li se dešava da posle uklanjanja prostate dođe ponovo do uvećanja žlezde?

Veoma retko i u veoma malom broju slučajeva, i to kada žlezda nije bila u potpunosti uklonjena dolazi do ponovnog porasta žlezdanog tkiva. Ovo stanje se leči ponovnom operacijom koja se sastoji u uklanjanju ostatka žlezde.

Da li se ikada stvaraju konkrementi (kamen) u prostati?

Mada je to neuobičajen nalaz, da, naročito kada se radi o žlezdama koje su bile inficirane tokom dužeg vremenskog perioda.

U čemu se sastoji lečenje konkremenata prostate?

Konkrementi prostate operišu se jedino ukoliko su praćeni simptomima kao što su oni do kojih dolazi zbog uvećanja prostate.

Kakva vrsta anestozije se upotrebljava za operaciju prostate?

Vrsta anestezije će zavisiti od opšteg stanja pacijenta. U nekim slučajevima se upotrebljava niska spinalna anestezija, dok se kod drugih primenjuje opšta inhalaciona anestezija.

Da li je uobičajena praksa da se kada se obavlja prostatektomija podveže istovremeno i spermna vrpca (vaz deferens) koja vodi od testisa?

Da, to se čini kao preliminarna mera da se spreči zapaljenje pasemenika (epididimisa), struktura koja se nalazi u neposrednom susedstvu testisa.

Kako mokraća otiče iz bešike posle operacije prostate?

Ukoliko se hirurška intervencija sastojala u suprapubičnoj prostatektomiji, postavlja se kateter iz bešike kroz inciziju u trbušnom zidu. Ukoliko je urađena retropubična prostatektomija i kada je bila u pitanju transuretralna resekcija, gumeni kateter se postavlja kroz uretru da bi se drenirala mokraća.

Koji su uobičajeni intervali vremena koji proteknu pre no što dođe do ponovnog normalnog mokrenja?

Posle suprapubične prostatektomije, približno dve nedelje posle retropubične prostatektomije, približno jedna nedelja posle tran- suretralne resekcije, pribllžno pet do sedam dana.