Razgon, Čestoslavica, Zmijina čestoslavica

Razgon - Veronica officinalis

Latinsko ime: Veronica officinalis L. – Serophulariaceae

Trajna zeljasta dlakava biljka, visoka 10-35cm. Rizom puzi u zemlji i iz njega koso, delimično poleglo izbija stablo. Listovi su obratno jajasti, naspramni, sedeći (ili skoro) , dlakavi, pepeljavozeleni i po obedu nazubljeni osim na bazi. Cvetovi su plavi (ređe beli sa ružičastim žilicama) i udruženi u grozdaste cvasti. Cveta od maja do jula. Raste po vlažnim mestima i šumama do 1.000m nadmorske visine. Ukusa je gorkog i pomalo oporog. Upotrebljava se biljka u cvetu (Veronicae herba). Sadrži tanina, nepoznat alkaloid, nekoliko heterozida (aukubozid, amigdalozid, salikozid), saponozid, gorke materije, manitola, voska, organskih kiselina, etarskog ulja i šećera. Narodni je lek za lečenje raznih bolesti.

  1. Za lakše iskašljavanje sluzi (katar): po 30g ,razgona, podbela i morača i 10g korena Ijubičice se pomeša. Tri supene kašike smše popari se sa pola litra ključale vode, poklopi i posle 2 sata ocedi, zasladi medom i pije toplo svaka 2 sata po 1 kašika.
  2. Za umirivanje napada kašlja (proliv nadraženja, zacenjivanja): po 20g razgana, cveta sleza i podbela, nane i miloduha se pomeša,pa se postupi kao pod 1.
  3. Protiv zatvora: po 30g lišća belog jasena i suvih šljiva i po 20g razgona i sladića se pomeša. Dve supene kašike smeše kuva se 15 minuta u 400ml vode, ostavi 2 sata i pola papije izjutra, a pola uveče.

Ostala narodna imena: šumska maljava verenica, verunika, dupečac, evropski čaj, Ijudska vernost, propinjača, ranilist, stravna trava, trava od ušljame.