Reumatoidni artritis

Šta je reumatoidni artritis?

To je specifičan tip artritisa koji nastaje kod mladih ljudi i oko tri puta je učestaniji kod žena nego kod muškaraca. Karakterišu ga razni stepeni zapaljenja, bola, otoka i propadanja zglobnog tkiva. Tok bolesti je hroničan sa periodima smirenja i rasplamsavanja bolesti. Ako se bolest ne leči a napreduje, mogu nastati vrlo velika oštećenja i deformacije zglobova.

Koje zglobove najčešće napada reumatoidni artritis?

Zglobove prstiju, zglob šake, kolena, skočni zglob i kičmu.

Postoje li i drugi simptomi reumatoidnog artritisa?

Da. Groznica, slabost, gubitak težine i anemija mogu pratiti simptome koji se odnose na zglobove.

Šta je uzrok reumatoidnog artritisa?

Uzrok nije još poznat.

Kakvi su izgledi bolesnika od reumatoidnog artritisa?

Ako se ne leče, oko deset do petnaest odsto bolesnika se spontano oporavlja od početnog napada i posle toga se savršeno dobro oseća. Trideset pet odsto pokazuje poboljšanje sa vrlo blagim »ostacima«. Oko pedeset odsto dobija stalno, progresivno oboljenje koje oštećuje zglobove. Međutim, dvadeset odsto postaju teški invalidi.

Kakvo je lečenje reumatoidnog artritisa?

a. Opšte mere uključuju odgovarajući odmor, što je moguće veće izbegavanje emocionalnih stresova i održavanje uravnotežene ishrane.

b. Lokalna fizioterapija kao što su kupke i dijatermija obolelog zgloba.

c. Lekovi kao što su:
1. Salicilati (natrijev salicilat i aspirin) često pružaju veliko olakšanje bola mada nemaju kurativna svojstva tj. ne mogu izlečiti
2. Kortizon, ACTH (adrenokortikotropni hormoni) i slični preparati će često dovesti do ublažavanja simptoma, ali će se simptomi opet pojaviti čim se prestane sa uzimanjem leka. Cesto se kortizonu slični lekovi daju injekcijom direktno u zglob kada su svi drugi vidovi terapije bezuspešni.
3. Soli zlata koje se daju injekcijom pomažu u nekim slučajevima reumatoidnog artritisa ali se injekcije moraju pažljivo davati zbog mogućih jakih toksičnih posledica.
4. Fenilbutazon, relativno nov lek, ponekad dovodi do naglog poboljšanja u slučajevima reumatoidnog artritisa. Pa ipak, ovaj lek se ne može neprestano uzimati bez pažljive kontrole i posmatranja pošto može prouzrokovati ozbiljne toksične efekte.
5. Izvesni antimalarični lekovi su se pokazali kao korisni u lečenju reumatoidnog artritisa kod nekih pacijenata.
6. Novi sintetički lekovi kao što je indometacin, procenjuju se u lečenju reumatoidnog artritisa i kako izgleda, dosta obećavaju.

d. Rekonstruktivna hirurgija može otkloniti neke deformitete koji su posledica hroničnog artritisa.

Koliko je efikasna terapija reumatoidnog artritisa?

Mora se priznati da za sada izlečenje reumatoidnog artritisa nije moguće. Terapije koje su pomenute služe da olakšaju stanje i da pacijenta izvedu iz akutne faze bolesti. Prouzrokujući okončanje akutne epizode, terapija može smanjiti permanentno oštećenje zglobova, ali ne može dovesti do ispravljanja oštećenja koja su već nastupila.

Šta je Stilova bolest?

Oblik reumatoidnog artritisa kod dece.

Šta je spondilitis?

Specifičan oblik artritisa koji napada kičmene pršljenove i vezivne koštane i ligamentne strukture. Često se javlja kod mladića.