Šećerna bolest – hipoglikemija

Šta je hiperinsulinizam?

To je stanje kada ćelije koje proizvode insulin (te ćelije čine Langerhansova ostrvca) stvaraju i luče u krvotok preterane količine insulina.

Šta prouzrokuje hiperinsulinizam?

U nekim slučajevima bolest je prouzrokovana tumorom (adenomom) u pankreasu koji je nastao usled prekomernog rasta ćelija koje luče insulin. U drugim je pak, prouzrokovana poremećajem metabolizma žlezda čiji je rezultat abnormalno lučenje velikih količina insulina u krvotok.

Koji su simptomi hiperinsulinizma?

Iznenadni napadi velike gladi, drhtanje ruku, crnilo ispod očiju, mentalna konfuzija, nesvestica, u težim slučajevima, konvulzije i gubitak svesti. Pregled krvi pri ovim napadima pokazuje vrlo nizak nivo šećera u krvi.

Kod kojih se osoba najčešće javlja hiperinsulinizam?

Kod mladih ljudi se češće javlja nego kod starijih.

Da li hiperinsulinizam uvek prati tumor gušterače?

Ne. Kod mnogih se slučajeva pri pregledu pankreasa ne otkrivaju nikakve abnormalnosti. Mikroskopski pregled tkiva pankreasa u nekim slučajevima može pak pokazati preterano uvećane ćelije koje proizvode insulin iako nema pojave tumora.

Koliko su veliki adenomi pankreasa?

To su male lezije ne veće od jednog do dva santimetra u prečniku. Pri pregledu trbuha se obično ne mogu otkriti.

Kako se leči hiperinsulinizam?

Prvo se pokušava sa konzervativnim lečenjem. Ono se uglavnom sastoji od davanja malih količina šećera kroz hranu kako se ne bi suviše stimulisala proizvodnja insulina. Ukoliko ovakvo lečenje nedovede ni do kakvih rezultata, vrši se eksplorativna abdominalna operacija radi otkrivanja tumora (adenoma na pankreasu).

Kakav se hirurški zahvat vrši kad se pri operaciji zbog hiperinsulinizma ne otkrije tumor na pankreasu?

Neki hirurzi smatraju da treba odstraniti deo gušterače, trećinu ili polovinu. Drugi smatraju da od toga nema nikakve koristi i da to stvara suviše veliki rizik.

U slučaju da se otkrije dobroćudni tumor pankreasa, može li se on hirurški odstraniti?

Da. To nije opasan postupak i pacijent obično biva izlečen od hiperinsulinizma.

Može li kod hiperinsulinizma doći do oporavka?

Da, u većini slučajeva. Ipak, važno je izvršiti detaljna ispitivanja pacijenta kako bi se ustanovilo da li neka druga žlezda, kao što je hipofiza, štitna žlezda ili nadbubrežne žlezde, ne prouzrokuje poremećaj u funkciji gušterače.

Da li postoji veza između hiperinsulinizma i čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu?

Da. Otkriveno je da oni kod kojih se luči povećana količina insulina obično imaju sklonost ka dobijanju čira na želucu. Ovo je stanje poznato kao Zolinger-Elisonov sindrom.

Kako se leči Zolinger-Elisonov sindrom?

Ukoliko je u pitanju izolovani tumor pankreasa, njega treba odstraniti. Nažalost, pri ovom stanju često nema jasno izdvojenog tumora pa je potrebno odstraniti ceo želudac kako bi se sprečilo stvaranje novih ciklusa.