Senilna degeneracija žute mrlje

Senilna degeneracija žute mrlje

Senilna degeneracija žute mrlje (ARMD-age related macular degeneration) je degenerativno oboljenje koje je jedno od vodećih uzroka oštećenja vida u  populaciji, na globalnom nivou. Oboljenje se češće javlja u populaciji preko 50 godina.

Pregled oka i konsultacije sa lekarom kao i ostale oftalmološke preglede možete uraditi u Specijalnoj očnoj bolnici “Vidar-Orasis Swiss” Novi Sad.

Dijagnoza senilne degeneracije žute mrlje (ARMD)se postavlja:

 1) pregledom očnog dna

2) OCT dijagnostikom

3) FA-fluoresceinskom angiografijom

Koji deo oko zahvata i koji su simptomi?

Bolest zahvata na očnom dnu region makule. Makula ili žuta mrlja je najsenzitivniji deo mrežjače, koji je odgovoran za centralni vid (za čitanje, posmatranje finih detalja, viđenje boja…). Pojavom ove bolesti dolazi do gubitka centralnog vida.

Faktori rizika za nastanak senilne degeneracija žute mrlje (ARMD)

Starost pacijenta, rasa, i genetski faktori  igraju veoma važnu ulogu u razvoju bolesti.  Pušenje se takođe smatra da je jedno od važnih, preventabilnih uzroka. Vođene su razne studije i istraživanja sa različitim rezultatima o uticaju arterijske hipertenzije, nivo antioksidansa u krvi, načinu ishrane o uticaju na nastanak bolesti.

Vrste senilne degeneracije žute mrlje – ARMD

Postoje dva oblika ovog oboljenja :

Suva  forma od koje boluje 90%  pacijenata i karakteriše se stvaranjem žućkastih formacija na očnom dnu (druza). Ona daljim napredovanjem izaziva atrofiju u makuli sa oštećenjem centralnog vida.

Vlažna  forma,  može da se razvije iz prethodne forme. Ovaj oblik je ozbiljniji po vidnu funkciju ali na svu sreću ređi.  Karakteriše se razvojem novih krvnih sudova, koji krvare i puštaju tečnost u makuli što je praćeno posledičnim razvojem ožiljnog tkiva i gubitkom vida.

Kad treba da se javite vašem oftalmologu?

Ukoliko primetite zamućenje vida (pad oštrine vida), pojavu zakrivljenja opaženih linija, uveličanje ili smanjenje opaženih objekata i lošije viđenje boja (koje ne mora biti nužno u vezi sa ovom patologijom).

Lečenje senilne degeneracije žute mrlje

Pristup lečenju zavisi od forme oboljenja.

Vlažna forma – podrazumeva intraokularnu primenu anti VEGF lekova. Ovi lekovi se ordiniraju u operacionoj sali od strane oftalmologa i sprečavaju  razvijanje i curenje iz novonastalih krvnih sudova.

Suva forma – velike studije su pokazale da primena određenih suplemenata u vidu vitamina C,E, beta karotena, cinka, bakra, liteina i zeaxantina može smanjiti rizik od nastanka „vlažne“ forme.

Low vision pomagala – specijalne sprave i sistemi koji omogućavaju relativnu rehabilitaciju vidne funkcije.

Minijaturni teleskopski sistemi koji se ugrađuju u oku kod odabranih pacijenata sa ugroženom vidnom funkcijom na oba oka.

Preporuka strane: