Skratite nošenje ortodontskog aparata

Mnogi od Vas su bili u situaciji da mu nadležni zubni lekar sugeriše nošenje ortodontskog aparata, a veliki broj je isti aparat i nosio. Pri tome je poznato da postoje teškoće koje dugotrajno nošenje aparata izaziva (otežana higijena zuba, teskoće sa žvakanjem hrane…), a o estetskom momentu i da ne govorimo. Donekle su se tegobe pacijenata smanjile otkako je u praksu uvedeno nošenje keramičkih bravica – aparata koji su manje vidljivi, i koji popravljaju ukupan estetski momenat.

Međutim, ono što se decenijama nije menjalo je dužina nošenja ortodontskog aparata. Zapravo, prvo pitanje koje bi svako od nas postavio nadležnom doktoru jeste: Koliko dugo ću morati da nosim ortodontski aparat? Standardna ortodontska terapija traje od 1,5 do 2,5 godine. U komplikovanijim slučajevima, ume da potraje  i duže.

Danas je na tom polju učinjen napredak, primenom inovativne oralno-hirurške procedure, te se proces nošenja ortodontskog aparata ubrzava 3 do 4 puta. Putem ove jednostavne metode, ukupan ortodontski tretman traje između 6-8 meseci! Najnovija oralno-hirurška procedura obavlja se u stomatološkoj ordinaciji.

Ova metoda se primenjuje u sledećim situacijama: neizrastao zub (očnjak, na primer),korekcija nepravilnog zagrižaja i poboljšanje izgleda profila pacijenta, skraćenje nošenja postojećeg ortodontskog aparata.