Šta je elektroencefalografija? – Poliklinika Atina

Šta je elektroencefalografija? – Poliklinika Atina

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...


Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...


Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Elektroencefalografija (EEG) je najčešće upotrebljavana dijagnostička metoda u neurologiji zbog svoje vrednosti u dijagnostici, jer detektuje abnormalnosti moždane aktivnosti, a pored toga je bezopasna, bezbolna i jednostavna metoda.

Šta je elektroencefalografija (EEG)? Zašto se primenjuje i kada je potrebno uraditi? Odgovor na ova pitanja pružiće vam neurolozi u poliklinici Atina u Novom Sadu. Zakažite pregled na kontakt telefon:

Zakažite pregled

Šta je elektroencefalografija?

Elektroencefalografija (EEG) predstavlja dijagnostičku metodu kojom se registruje električna aktivnost mozga uz pomoć elektroda postavljenih na površini glave. Tako dobijamo grafički prikaz električne aktivnosti mozga. Dijagram koji nastaje tokom snimanja EEG-om  se iscrtava na papiru pri promeni napona, odnosno kao digitalni crtež sa računara.

Elektroencefalografija radi se u cilju analize niza neuroloških i psihijatrijskih oboljenja.

Pregled u proseku traje oko 30 minuta i pruža nam veoma značajne informacije o funkciji mozga i karakteru moždanih ritmova koje nije moguće utvrditi na osnovu snimka “skenera”.

Zašto se primenjuje?

EEG – elektroencefalografija našla je široku primenu kod poremećaja svesti. Koristi se za otkrivanje epilepsije, kod dijagnostikovanja encefalitisa, tumora mozga, infekcije centralnog nervnog sistema i demencije. Takođe, koristi se i za praćenje spavanja, komatoznih stanja i utvrđivanje moždane smrti.

Kada je potrebno uraditi EEG?

Elektroencefalografiju potrebno je uraditi ukoliko vas:

  • Boli glava
  • Patite od nesanice
  • Imate problema sa spavanjem
  • Gubite svest
  • Imate epilepsiju
  • Imate vrtoglavicu