Šta je fras i kako ga prepoznati? – Neuropraxis Novi Sad

Šta je fras i kako ga prepoznati? – Neuropraxis Novi Sad

Razne infekcije koje su neretko praćene visokom temperaturom, obično dolaze u jesenjem periodu. Povišena telesna temperatura kod neke dece može da dovede do pojave frasa.

Ukoliko je vaše dete imalo fras pregled možete obaviti u našoj ordinaciji. Zakažite pregled na kontakt telefon

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Novosadskog sajma 29, Novi Sad

Telefoni

+ 381 21 54 95 90

+ 381 63 54 01 55

Šta je fras i kako ga prepoznati?

Fras (febrilna konvulzija) je napad koji se javlja usled naglog skoka ili pojave povišene telesne temperature. Napadi počinju pri temperaturi koja je viša od 38,5 stepeni.

Fras kod dece obično se javlja iznenada i može biti prvi pokazatelj dečije bolesti. Nastaje naglo, dete leži bez svesti, ukočenog pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta, ne reaguje na pozive. Ponekad se javlja i duža pauza u disanju, što izaziva paniku kod roditelja.

Napadi u proseku traju do 15 minuta i spontano prestaju.

Da li je fras opasan kod dece?

Ova bolest kod mnoge dece ne ostavlja trajne posledice ukoliko ne traje duže od 20-tak minuta. Bez obzira koliko je napad trajao, dete je potrebno odvesti kod neurologa i obaviti detaljan klinički pregled.  Elektroencefalografskim pregledom (EEG) najčešće se utvrđuje normalno stanje mozga.

Tokom svog života čak 3-5% dece doživi fras. Uglavnom se javlja kod dece uzrasta 3 meseca do 5 godina.Smatra se da nastaje kao odgovor dečijeg mozga na nagli skok temperature, međutim genetski faktori igraju značajnu ulogu.