Šta je orhiektomija? – Poliklinika Atina

Šta je orhiektomija? – Poliklinika Atina

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Orhiektomija – operativno uklanjanje testisa je operacija u kojoj se uklanjaju jedan ili oba testisa. Operaciju izvodimo s ciljem lečenja ili sprečavanja širenja raka prostate ili lečenja i sprečavanja raka testisa i raka dojke kod muškaraca.

Operativno uklanjanje testisa – orhiektomija u pliklinici Atina u Novom Sadu uspešno izvodi tim lekara urologa sa dugogodišnjim iskustvom. Pregled, konsultacije i svaku nedoumicu koju imate ukoliko ste primetili promene na testisima, možete zakazati na kontakt telefon:

Poliklinika Atina
Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Promena na testisima je retko oboljenje muškaraca i obično se javlja između 15 i 50 godine starosti. Od faktora rizika za razvoj bolesti, najznačajniji su životno doba i nasleđe. Dijagnozu postavljamo na osnovu simptoma i kliničkih znakova, vrednosti tumorskog markera PSA, digitalnog rektalnog pregleda i transrektalne biopsije prostate pod kontrolom ultrazvuka.

Simptomi koji koji se javljaju

Uglavnom se rak testisa javlja samo na jednom testisu a prateći simptomi mogu biti:

  • Pojava čvorića, grudvice ili izrasline u jednom od testisa
  • Osećaj težine u skrotumu
  • Bol i neprijatan osećaj u testisu ili skrotumu
  • Akumulacija tečnosti u skrotumu
  • Tup bol u donjem delu abdomena ili preponama
  • Bol u leđima i osetljivost u grudima

Vrste orhiektomije

Vrste orhiektomije su različite i  mogu biti:

Jednostavna orhiektomija – uklanja se jedan ili oba testisa i deo spermatične vrpce kroz mali rez u skrotumu.

Bilateralna orhiektomija je operacija u kojoj se uklanjaju oba testisa, što se može dogoditi u slučaju raka prostate, raka dojke ili kod osoba koje nameravaju promeniti pol.

Subkapsularna orhiektomija – je procedura koja štedi testise i koja uklanja samo tkivo koje orkužuje testise.

Život posle operacije

Pacijente obično otpuštamo odmah nakon operacije, a kontrolu radimo nakon nedelju dana da bi potvrdili da je sve u redu. Oporavak može trajati između 2 nedelje do 2 meseca.

Za vreme oporavka urolozi u poliklinici Atina Novi Sad preporučuju da pacijenti kod kojih je urađeno operativno uklanjanje testisa izbegavaju velike napore, dizanje tegova i seks dok rez ne zaraste.

Komplikacije i rizici nakon operacije

Kao i kod svake hirurške procedure i kod orhiektomije dolazi do neželjenih efekata i komplikacija. Mogu se pojaviti nuspojave kao što je osteoporoza, neplodnost, vrući talasi toplote, depresija, itd.