Šta su fibromi i kako se leče?

Fibromi su dobroćudni tumori vezivnog tkiva koji se manifestuju kao izrasline na koži i najsličniji su visećim bradavicama. Oni se pojavljuju kod osoba srednje i starije dobi, obično gojaznih, sa hormonalnim disbalansom i često su genetski nasledni.

Fibrom na kapku

Iako dijagnoza tumora, pa makar on bio i dobroćudan, donosi strah i uznemirenje kod pacijenta, lekari uveravaju da u slučaju fibroma ne treba previse brinuti. Uz savremene metode lečenja, ovaj problem se brzo i lako rešava.

Dijagnoza

Već sa jednom posetom dermatološkoj ordinaciji, bićete sigurni da li imate fibrom ili ne. Lekar će obično vrlo jednostavno, na osnovu kliničke slike i objektivnog pregleda postaviti dijagnozu. U slučaju većeg fibroma treba uraditi patohistološku analizu. Novija istraživanja su otkrila prisustvo humanog papilloma virusa (HPV) tipa VI i XI u promenama.

Fibromi se najčešće pojavljuju na koži glave i to na kapcima, oko vilice i na vratu (gojaznost). Međutim, česta je pojava fibroma i na pregibnim regijama – na pazuhu i preponama. Obično su tankom peteljkom vezani za ostatak kože, a mogu bit i potpuno priljubljeni. Dostižu visinu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara (gigantski fibromi).

Lečenje fibroma

Dermatolozi savetuju energično uklanjanje fibroma, jer se u slucaju humanog papiloma virusa, jedino na taj način sprečava njihovo dalje širenje po koži. Uostalom, oni narušavaju estetiku, posebno ukoliko se nalaze na području lica i vrata.

Fibromi se uklanjaju hirurškim putem, laserom ili metodom radiotalasa. Dermatološke ordinacije će predložiti metodu radiotalasa kao najefikasniju, sa 97 procenata izlečenja. Pored toga, ova metoda je najbrža, najbezbolnija i ostavlja najmanje tragove na koži. Prilikom zahvata koristi se anestezija u obliku kreme.
Preporuka je da se fibromi uklanjaju tokom jeseni i zime, a nikako u vreme velikih vrućina. Naime, koža se tada više znoji, te je pogodnija za nastanak novih fibroma, a i sunce bi moglo izazvati tamne fleke na mestu gde je prethodno bio fibrom, te bi na taj način ostao trajan i vidljiv ožiljak.

Fibromi se ne smeju otklanjati bez nadzora lekara, a ukoliko dođe do slučajnog otkidanja izrasline, treba se javiti lekaru u najbržem vremenu.

Preporučujemo vam sledeće dermatološke ordinacije:

Dermatološka ordinacija Prolić Popov

Dermatovenerološka ordinacija Derma Experta

Dermatovenerološka ordinacija Lugonja cosmedics

Spisak svih dermatoloških ordinacija u Srbiji možete pronaći OVDE.

 izvor slike: wikimedia commons

 

Preporuka strane: ,