Sterilnost i plodnost – bolesti i lečenje

Šta je sterilnost?

Sterilnost je nesposobnost za reprodukciju. Pošto ova definicija upućuje na jedno apsolutno neizmenljivo stanje, bolje je upotrebiti izraz neplodnost. Neplodnost označava ili može označavati neko privremeno stanje koje se, pod izvesnim uslovima, može promeniti.
Prvostepeni ili primarni sterilitet odnosi se na one parove koji nisu uspeli da ostvare začeće posle najmanje godinu dana upornih pokušaja. Drugostepeni ili sekundarni sterilitet se odnosi na parove koji su imali jedno ili više dece, a u dužem periodu vremena ne mogu da ostvare ponovno začeće.
Parovi kod kojih je bilo slučajeva trudnoće koji se nisu završili rađanjem žive dece takođe se mogu klasifikovati kao neplodni, pošto su krajnji cilj reprodukcije živa i zdrava deca.

Koliko je sterilnost česta među bračnim parovima?

Mada ne postoje apsolutno tačni statistički podaci, smatra se otprilike da jedan na svakih pet brakova ne uspeva da dobije dete.

Koliko vremena treba da bi prosečni bračni par ostvario prvo začeće?

Trudnoća će se obično javiti za godinu dana pod uslovom da bračni par ima tri do četiri snošaja nedeljno i ne koristi kontraceptivna sredstva. Supruga koja ostane u drugom stanju posle prvih nekoliko meseci nije prosečna žena. Nije neobično da normalan bračni par pokušava osam do deset meseci pre no što konačno uspe.

Mora li žena imati orgazam da bi ostala u drugom stanju?

Ne. Orgazam u tome ne igra nikakvu ulogu.

Koji su činioci neophodni da bi do trudnoće moglo doći?

U jajnicima žene mora sazreti jaje,  jajovodi moraju biti prohodni i otvoreni; zdrava sperma mora stići do jajeta dok je ono u jajovodu; oplođeno jaje u naborima zida materice mora pronaći mesto za usađivanje; organizam žene mora biti u stanju da proizvodi određene hormone koji su potrebni za ishranjivanje oplođenog jajeta.