Trbušni tifus

Šta je trbušni tifus i kako se prenosi?

Trbušni tifus je opšte oboljenje koje prouzrokuje bacil tifusa. On se prenosi zaraženom hranom, mlekom ili vodom (koja je obično zatrovana iz kanalizacije). Trbušni tifus mogu da prenose mušice, ali takođe može da se prenese direktnim dodirom sa zaraženim materijalom.

Ko je »prenosnik« tifusa?

To je »zdrava« osoba koja je svojevremeno bolovala od trbušnog tifusa, od njega se izlečila, ali još uvek u svom telu nosi žive klice. Ovakva osoba može da bude izvor široke zaraze u nekoj zajednici, naročito ako rukuje hranom.

Koji su načini za sprečavanje širenja trbušnog tifusa?

Pročišćavanje vode i pasterizacija mleka su bitne mere. Prenosio­cima tifusa, kada se otkriju, mora da se zabrani da rukuju hranom koju će upotrebiti drugi ljudi. Trbušni tifus mora rano da se prepozna i pacijent mora da se izoluje od zdravih ljudi. Sve stvari bolesnika od trbušnog tifusa moraju da se sterilišu i ne smeju da dođu u dodir sa drugim osobama, a sve njegove izlučevine treba da se unište.

Da li je vakcinacija protiv trbušnog tifusa efikasna?

Da, male podsticajne doze (revakcinacija) su efikasne za održavanje imuniteta, čak i kada se primaju svake tri ili četiri godine. Vakcina protiv tifusa treba da se primi u sledećim okolnostima:

a. Kada se putuje u neku zemlju u kojoj je čistoća vode sumnjiva i kada se zna da u toj zemlji postoji trbušni tifus.
b. Za vreme epidemija trbušnog tifusa.
c. Kada neka osoba dođe u dodir sa licem obolelim od trbušnog tifusa.

Kako se postavlja pozitivna dijagnoza trbušnog tifusa?

Postoji specijalni test krvi koji postaje pozitivan tokom druge nedelje bolesti. On se zove Vidalov test. Isto tako, klica iz pacijentove krvi, mokraće ili stolice može laboratorijskim putem da se odgoji, obično u prvoj nedelji bolesti.

Koliko često se trbušni tifus javlja danas?

Ako su obezbeđeni čista voda, odgovarajuće rukovanje prehram­benim proizvodima i odgovarajuća izolacija povremenog slučaja, ova bolest postaje danas prilična retkost. Pored toga, pronalazak antibiotika koji lako uništavaju klice trbušnog tifusa sprečava da pacijent postane prenosnik ove bolesti.

Koliki je period inkubacije kod trbušnog tifusa?

Približno deset do četrnaest dana.

Koliko traje ova bolest?

Obično četiri do šest nedelja.

Šta su »ružičaste pege« (rozeole)?

To su male crvene pege koje se javljaju na koži, obično na grudnom košu i trbuhu od sedmog do desetog dana bolesti.

Da li postoje kakve ozbiljne komplikacije usled trbušnog tifusa?

Da. Dve najozbiljnije komplikacije su ruptura tankog creva i krvarenje iz tankog creva, ali se one ne javljaju mnogo često.

Posle koliko vremena bolesnik od trbušnog tifusa može da ustane iz postelje?

Kada nedelju dana ima normalnu temperaturu, može da mu se dozvoli da u postelji sedi. Iz postelje može da se digne otprilike tri ili četiri dana kasnije.

Kako može da se utvrdi da je bolesnik od trbušnog tifusa izlečen?

Kada su ponovljena ispitivanja stolica i kultura negativna u pogledu tifusnih klica. To će potvrditi činjenicu da pacijent nije prenosnik tifusa.

Kako se danas postupa kod trbušnog tifusa?

a. Odmor u postelji.
b. Sredstva za održavanje odgovarajuće ishrane.
c. Pokazalo se da su neki antibiotici veoma efikasni i da doprinose prilično brzom izlečenju od ove bolesti.