Tretmani za suvu kožu lica

Dostignuća savremene industrije lepote omogućavaju svakoj ženi da pronađe kozmetičko sredstvo koje odgovara baš njoj. Ekologija velikih gradova je težak ispit za kožu lica. Naučnici su izračunali da svakodnevno izbacivanje zagađenih materija u atmosferu iznosi više od 200 miliona tona. Ti otrovi uništavaju spoljašnji omotač kože – epidermis, koji predstavlja važnu barijeru, jer onemogućava prodiranje štetnih mikroba u dublje slojeve.

Zimske temperaturne promene, od jako toplog vazduha u prostorijama do neprijatno hladnog van zatvorenog prostora, čine posebnu priču. Njihovo delovanje je razorno na bilo koji tip kože, a za onu suvu, ovi faktori su prava nevolja. Takva koža postaje beživotna i praktično gubi sposobnost da se suprotstavi agresivnim napadima okoline.

U početku, suva koža je neobično lepa, boje breskve, suženih pora, bez masnog filma. Zaista, takvo lice ima Madona na platnima umetnika renesansne epohe.

Ali oko tridesete godine života, suva koža počinje da vene. Postaje tanka kao pergament, osetljiva na spoljašnje uticaje, na njoj se rano javljaju borice. To je, uostalom, sasvim objašnjivo, lojne žlezde vremenom prestaju da proizvode dovoljnu količinu masnoće i na koži se ne obrazuje prirodan zaštitni film koji pomaže da se zadrži vlaga. Da bi se izbegla pojava ranog starenja, kožu je neophodno negovati.

Program čišćenja i ishrane

Svakodnevna nega lica, pre svega, podrazumeva pravilno čišćenje kože. Još u prošlosti su žene znale da lepota nije moguća bez čistoće. O tome svedoče posudice sa specijalnim uljima i melemima, nađene u grobnicama egipatskih carica.

Dakle, potrebno je čistiti suvu kožu, kao i bilo koju drugu, dvaput dnevno, ujutro i uveče. Treba znati i da nije dopušteno umivati se naizmenično hladnom, pa toplom vodom. Hladna sužava krvne sudove i još više isušuje kožu, a topla voda širi pore i izaziva proširene kapilare. Voda za umivanje mora biti prokuvana ili mineralna, sobne temperature. Na sapun morate da zaboravite i treba da koristite specijalne pene sa aktivnim vlažećim dejstvom, u čijem se sastavu nalazi sojino ili kokosovo ulje.

Ako je koža veoma suva, umesto umivanja poželjno je promasirati lice mlekom, a potom skinuti njegove ostatke tonikom koji u sebi ne sadrži alkohol. Posle toga dobro je naneti serum, a zatim hranljivu kremu. Dobro je priuštiti koži sredstvo sa vitaminima,glikolnom kiselinom, kolagenom elastinom, hijaluronskom kiselinom, amino kiselinama, smirujućim sastojcima (aloja, žensen, kamilica). Dnevna krema obavezno mora biti sa zaštitnim faktorom.

Večernja nega podrazumeva čišćenje, toniziranje, vlaženje ili ishranu masnim kremama sa ceramidima, polisaharidima (pomažu da se zadrži vlaga), nezasićenim lipidima (stvaraju epidermalnu barijeru) koje se nanose na lice i zonu dekoltea. Ako je koža posle dva do tri sata napeta, ponovo je namažite kremom.

Vlasnice najnežnijeg tipa kože jednom mesečno moraju raditi piling, u suprotnom, ako piling ne primenimo lice dobija mat boju, gubi sjaj. Otprilike za 21 dan, ćelije kože prolaze sav životni ciklus i odumiru. Svakako potrebno ih je odstraniti, budući da se mikroskopski beživotne rožnate ljuske slažu na površini. U tom slučaju, čak i najnežnija krema može odigrati ulogu cementa, vezujući odumrle čestice, prašinu, znoj i produkte rada lojnih žlezda. Taj slojevit kolač ne izgleda ni malo ukusno.

Leti, posebno u veoma toplim danima, kožu je potrebno češće vlažiti termalnim sprejevima. Oni imaju trostruko delovanje, prave zaštitni film, sprečavaju pojavu bora i učvršćuju šminku. Obavezno treba spojiti kućnu negu sa kompleksnim programima i kozmetičkim masažama koje se sprovode u salonima lepote.

Procedure je poželjno sprovoditi dvaput godišnje, a u pauzama u cilju održavanja postignutog efekta, jednom u tri nedelje posetiti kozmetičara.