Trovanje krvi

Šta je trovanje krvi?

Stanje kada se u krvi nalaze bakterije. Ako bakterije aktivno rastu i razmnožavaju se u krvotoku, ono se naziva septikemija (sepsa). Kada su bakterije samo prisutne u toku kratkog vremenskog perioda, a u stvari ne rastu u krvotoku, stanje je poznato po imenu bakterijemija.

Kako dolazi do trovanja krvi?

Trovanje krvi prouzrokuju klice koje se sa nekog inficiranog dela tela šire u krvotok. Ovo je obično komplikacija zanemarenog ili loše lečenog apscesa ili druge infekcije.

Da li je trovanje krvi smrtonosno?

Po pravilu, u današnje vreme, nije smrtonosno. Ranijih godina osobe obolele od trovanja krvi su obično umirale. Danas, identifikujući bakterije u napadu pomoću kulture krvi i lečenjem pacijenta odgovarajućim antibioticima, većina će bolesnika koji imaju trovanje krvi ozdraviti.

Kako se odlučuje koje lekove treba dati u slučajevima trovanja krvi?

Iz vene pacijenta se uzima krv za kulturu i pusti da raste na podlogama u laboratoriji. Zatim se određuje osetljivost klica na razne antibiotike i pacijentu se daje antibiotik na koji su bakterije najviše osetijive.

Kako se može utvrditi da li se neko oporavlja od trovanja krvi?

Uzimanjem kultura krvi. Kada je krv sterilna u nekoliko kultura i kada se temperatura održava na normalnom nivou, može se smatrati da se pacijent oporavio.

Kakve su komplikacije kod trovanja krvi?

Kako klice cirkulišu u krvotoku, one se mogu nagomilati i prouzrokovati apsces ili sekundarnu infekciju bilo gde u organizmu — u potkožnim tkivima, plućima, jetri, mozgu itd.

Predlaže li se ponekad i operacija u slučajevima trovanja krvi?

Ne za otklanjanje bakterija iz krvotoka. Ali je hirurgija ponekad potrebna zbog komplikacija koje nastupaju usled trovanja krvi. Tako će na primer, drenaža apscesa koji se mogu formirati kao rezultat nagomilavanja bakterija u izvesnim delovima tela zahtevati hirurško prosecanje ili koji drugi postupak, što sve zavisi od slučaja trovanja krvi (ili sepse).