Trudnoća i porođaj

Kakva obaveštenja akušer dobija vršeći te preglede?

a. Opštu veličinu raznih preseka karlice kao što su veličina ulaza, srednjeg dela i izlaza.
b. Konfiguraciju karličnih koštanih struktura.
c. Bilo kakve abnormalnosti mekih tkiva i kostiju u tom predelu.

Da li se pri ovim pregledima koriste neki instrumenti?

Ne uvek. Akušer pomoću iskustva i koristeći samo prste i ruke može često tačno odrediti veličinu karlice. Zastareli metodi merenja spoljnih tačaka kao što je greben i baza karlične kosti su napušteni zato što imaju vrlo malo ili nimalo veze sa stvarnom veličinom unutrašnjosti karlice.

Mora li akušer uvek uzeti rendgenski snimak karlične kosti?

Ne. On to čini samo kad smatra da postoje izvesne teškoće u vezi sa karlicom, ili kad treba da ustanovi položaj ili veličinu deteta.

Kako se leči gađenje i povraćanje u toku trudnoće (jutarnja muka i povraćanje)?

a. Kad se jave ponovljeni napadi gađenja i povraćanja prestaju sva ograničenja u ishrani i trudnica može da jede sve što želi.
b. Daju se brojni preparati da bi se izlečilo ili ublažilo ovo stanje. Kao što su antispazmodici, antacidi, vitamini, sedativi, tablete za morsku bolest itd. Novi lekovi uključuju antihistaminike i trankvilizante.
c. Teže slučajeve koji ne reaguju na uobičajene mere ponekad treba hospitalizirati, tj. u bolnici lečiti intravenoznim hranjenjem kako bi se organizmu vratili izgubljena tečnost i mineralna ravnoteža. Većina takvih žena ima neki psihološki problem koji zahteva psihijatrijsku terapiju kako bi se ovaj teški period prebrodio.

Da li je poznat uzrok jutarnje muke i povraćanja?

Ne.

Nastaju li svi slučajevi gađenja i povraćanja zbog emocionalnih poremećaja?

Ne. Ali ti faktori samo još više otežavaju podnošenje određenog stepena nelagodnosti koji postoji u ranoj trudnoći.

Da li je normalno da trudnica ima pojačano lučenje pljuvačke?

Da. To je čest slučaj i to u većini slučajeva zamenjuje gađenje i povraćanje. Male količine atropina će otkloniti ovu nelagodnost. Isto tako će i žvakanje tvrdih karamela ili žvakaće gume pomoći trudnici da proguta pljuvačku.

Da li je u toku trudnoće potrebna specljalna nega zuba?

Da. Pravilna higijena usta se mora održavati. Hrana mora imati dovoljnu količinu kalcijuma. Zbog toga treba piti mleko i jesti sir. Osobama sa slabim zubima daju se kalcijum i C vitamin u tabletama.

Treba li u toku trudnoće preduzimati aktivno lečenje zuba?

Da. Lečenje zuba može se vršiti u toku celog perioda trudnoće bez straha od pobačaja. Ali opšti anestetik ne treba uzimati bez konsultacije sa svojim lekarom.

Kako se u toku trudnoće leči zatvor?

Uzimanjem hrane koja omogućava redovnu stolicu. Sveže i kuvano voće, cerealije i mlaćenicu treba dodati ishrani. Ukoliko ove mere ne dovedu ni do kakvih rezultata treba uzeti blage laksative. Mineralno ulje treba izbegavati pošto može škoditi varenju.

Da li su hemoroidi česta komplikacija normalne trudnoće?

Da, naročito u kasnijim mesecima. Njih stvara pritisak deteta na velike vene u karlici.

Kako se leče hemoroidi u trudnoći?

a. Rektalnim supozitorijama za otklanjanje bolova.
b. Lekovima za omekšavanje stolice.
c. Stavljanjem obloga ili leda na predeo čmara, ukoliko je bol jak.
d. Stavljanjem anestetičkih masti u slučaju jakih bolova.
e. Ukoliko postoji veliki hemoroid koji stvara jake bolove može biti potrebno da se izvrši mali rez radi odstranjivanja zgrušane krvi.
i. U retkim slučajevima, potrebna je operacija i odstranjivanje hemoroida naročito ukoliko postoji ponovljeno ili stalno krvarenje ili pak, probijanje velikog hemoroida kroz analni otvor.

Treba li hemoroide odstranjivati u toku trudnoće?

Ne, ili sasvim retko.

Šta prouzrokuje često mokrenje u toku trudnoće?

a. Pritisak ploda na mokraćnu bešiku.
b. Infekcija mokraćne bešike (cistitis).

Kako se leći ućestano mokrenje?

a. Ukoliko je prouzrokovano pritiskom ploda, mnogo šta se ne može učiniti.
b. Ukoliko učestano mokrenje postoji zbog infekcije, treba preduzeti aktivno lečenje sulfa lekovima ili antibioticima.

Da li u toku trudnoće često dolazi do proširenja vena?

Da. Ono nastaje zbog pritiska ploda na karlične vene.

Kako se leče proširene vene u toku trudnoće?

a. Sve steznike treba odmah skinuti.
b. Elastične zavoje ili čarape za vene treba koristiti da se olakša venska cirkulacija u nogama.

Da li se u toku trudnoće predlaže operacija proširenih vena?

Ne.

Da li proširene vene nestaju posle porođaja?

Mnoge će nestati ili postati mnogo manje. Svaka kasnija trudnoća može pogoršati stanje kako u odnosu na simptome tako i u odnosu na veličinu varikoziteta.

Da li je normalno da žena u trudnoći ima vaginalno lučenje?

Da. Izvesno malo povećanje vaginalne sekrecije je potpuno normalno. Ali, erozija grlića materice ili gljivična infekcija vagine može prouzrokovati lučenje uz svrab u predelu vulve. Takva stanja u toku trudnoće treba lečiti.

Da li se u toku trudnoće za vaginalne infekcije koristi ispiranje?

Ne. Ispiranje se ne koristi zbog mogućnosti širenja infekcije u materičnu duplju.

Šta u toku trudnoće prouzrokuje bol u krstima?

Najčešći uzrok je promena u držanju tela koja nastaje kao kompenzacija povećanja trbuha. Drugim rečima, trudnica pokušava da promeni centar teže tela.

Kako se leči bol u krstima?

Upotrebom čvrstih pojaseva koji mogu da otklone veći deo bolova u krstima. Pa i pored ovakvih mera izvesna se nelagodnost još uvek može osetiti.

Šta u toku trudnoće prouzrokuje grčeve u nogama?

a. Promena položaja tela koja stvara novu vrstu naprezanja nožnih mišića.
b. Neuspeh organizma da apsorbuje dovoljno kalcijuma.

Kako se leče grčevi u nogama?

a. Momentalno olakšanje može nastupiti stajanjem na prstima i savijanjem kolena ili odupiranjem prstima o kraj postelje ili o zid.
b. Ukoliko su grčevi nastali zbog nedostatka kalcijuma, u većini slučajeva se olakšanje može postići uzimanjem pilula kaicijuma ili antacida koji sadrže kalcijum.

Šta prouzrokuje oticanje stopala, članaka i drugih delova tela u toku trudnoće?

a. Pritisak na karlične vene. To se obično zapaža posle stajanja od nekoliko časova a olakšanje se postiže odmorom u postelji. Takvi otoci nemaju nikakav klinički značaj.
b. Proširene vene. Ovi se otoci leće upotrebom elastičnih zavoja ili čarapa za vene.
c. Toksemija u trudnoći. Pri ovim stanjima otok nije ograničen na donje ekstremitete, već se može javiti i na prstima ruke, na licu, leđima ili trbušnom zidu. Ukoliko uz to postoji i nalaz belančevina u mokraći ili povišen krvni pritisak, moraju se preduzeti energične mere.

Šta prouzrokuje gorušicu koja se tako često sreće u trudnoći?

Obično je prouzrokovana povećanjem kiseline u želucu i najčešće se sreće u kasnijim mesecima trudnoće. Gorušicu prati podrigivanje i kiseli ukus u ustima. O dugotrajnoj gorušici i lošem varenju treba obavestiti lekara pošto u nekim slučajevima to mogu biti početni simptomi toksemije.

Kako sc leči gorušica u toku trudnoće?

U većini slučajeva, dovoljno je popiti malo mleka. Ukoliko ne nastupi poboljšanje, treba uzeti antacidni prah ili slično u svakom slučaju od lekara preporučeno sredstvo (antacide koji sadrže sodu bikarbonu treba izbegavati).

Šta prouzrokuje vrtoglavicu u toku trudnoće?

U ranom periodu trudnoće, naročito u toku toplog ili vlažnog vremena, vrtoglavica i nesvestica su česti i nisu ozbiljne pojave. U kasnijoj trudnoći, ukoliko postoje i drugi simptomi kao što su oticanje tkiva, tačke pred očima ili gađenje i povraćanje, oni onda mogu predstavljati dokaz da može nastati komplikacija usled toksemije u trudnoći.

Da li jc važno da trudnice izbegavaju da same uzimaju lekove?

Da. Trudnica ne treba da uzima nikakav lek koji nije propisao njen lekar. U poslednje vreme otkriveno je da uzimanje lekova može uticati na normalan razvoj embriona i prouzrokovati deformitete kod deteta. Najbolje pravilo je: u slučaju bilo kakve sumnje lek je najbolje ne uzimati.

Mogu li uticati na fetus emocionalna nestabilnost majke ili svađe u njenoj okolini?

Razvija se nova nauka poznata pod imenom fetologija. Ova grana medicine koja izučava uticaj okoline na razvoj embriona, otkrila je da na dete mogu dosta uticati poremećaji u majčinoj okolini. Na primer, primećeno je da puls fetusa značajno poraste ukoliko postoji vriska, galama ili kad je majka emocionalno uznemirena. Što se tiče emocionalne nestabilnosti takva majka može zapostaviti ishranu, piti ili pušiti previše, ili na neki drugi način uskratiti plodu najpogodnije uslove za razvoj.

Koji su znaci opasnosti u trudnoći?

Otoci na telu, belančevine u mokraći, povišeni krvni pritisak.