Tularemija (Glodarska kuga)

Šta je tularemija, kako se prenosi i leči?

Tularemija je aktivno oboljenje koje prouzrokuje jedan bacil; nju karakteriše pojava čira ili rane na koži, što je praćeno groznicom koja podseća na tifusnu groznicu. Tularemija je oboljenje divljači, naročito zečeva, a među životinjama se širi ubodom insekata koji sišu krv. U poslednjih deset godina tularemija se češće javlja od tetanusa. Inače, lečenje streptomidnom je vrlo efikasno.

Kako ljudi dobijaju tularemiju?

Među ljudima, tularemiju najčešće dobijaju lovci, mesari koji deru kožu zečeva i drugih životinja, ratari i laboratorijski radnici koji hrane zaražene zečeve, ili se njima bave.

Kako tularemija može da se spreči?

Čovek mora da bude izvanredno oprezan kada se bavi i rukuje divljim zečevima i glodarima uopšte. On mora da pazi kada uklanja krpelja sa krzna takvih životinja, a mora da nosi i odgovarajuću odeću protiv ujeda krpelja. Meso svake divljači koje će se jesti mora veoma dobro da se skuva.

Da li postoji efikasna vakcina protiv tularemije?

Postoji, ali da bi bila efikasna mora da se da najmanje tri nedelje pre mogućeg kontakta. Lovci, mesari, ratari i laboratorijski radnici koji rade sa divljim zečevima ili pticama, treba da prime tu vakcinu.