Uklanjanje izraslina i flekica na koži – fibromi i keratoze

Fibromi su sitne izrasline na koži promera od 1 do 2mm, pa do 1cm. Mogu da budu boje kože ili, pigmentovano, braon boje. Veće promene se javljaju na peteljci, mogu da traju godinama i da budu brojni. Najčešće ih nalazimo na vratuoko pazuhaispod grudi, ali se mogu javiti i na drugim mestima. Pacijenti ih obično zovu viseći mladeži.

Češći su kod osoba srednje i starije životne dobi, ali se mogu javiti i kod mladih. Promene se vrlo lako otklanjaju elektrohiruškiranice brzo zarastaju i ožiljaka nema.

Keratoze su promene na koži prouzrokovane dugogodišnjim izlaganjem suncu. Javljaju se, uglavnom, u starijoj životnoj dobi, a najčešće se nalaze na licu, nosu, ušnim školjkama, šakama, a kod muškaraca i na temenu, ukoliko nemaju kosu. Izgledaju kao žućkaste ili braonkaste ljuspice na koži, prečnika od 3 do 4mm do 1cm.

Promene mogu vremenom prerasti u tumor kože i treba ih na vreme ukloniti. Tretman je jednostavan, pri čemu se koristi tečni azotDermatolog dr Prolić-Popov savetuje svima, koji na bilo kojem navedenom mestu imaju flekice koje se tu nalaze već duže vreme, da se obrate dermatologu, jer ih je bolje ukloniti, dok se ne aktiviraju u tumor.

Detaljnije informacije koje se odnose na uklanjanje izraslina i flekica na koži – fibromi i keratoze pružiće Vam specijalistička ordinacija za kožne bolesti Dr Prolić-Popov.