Ultrazvučna dijagnostika kod odraslih

Ultrazvučna dijagnostika kod odraslih

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Ultrazvuk ima primenu u mnogim oblastima medicine: kardiologija, urologija, endokrinologija, gastroenterologija, ginekologija, reumatologija, onkologija, ortopedija i dr. jer olakšava postavljanje pravilne i blagovremene dijagnoze.

Ultrazvuk je aparat koji je namenjen za korišćenje snimanja unutrašnjih organa. Snimanje ultrazvukom je u potpunosti bezbolno, bez štetnog efekta i zračenja, a zasniva se na ultrazvčnim talasima visoke frekvencije koji prolazi kroz tkiva i organe.

 

Kako izgleda ultrazvučni pregled?

Pregled ultrazvukom je rutinski, bezbolan i potuno neškodljiv za pacijente. U toku pregleda pacijent je u ležećem položaju. Deo tela koji se pregleda namaže se gelom i prislanja sonda pomoću koje lekar specijalista na ekranu ultrazvučnog aparata dobija informaciju i uvid u stanje organa koji se pregleda.

Ultrazvučna dijagnostika kod odraslih

Ultrazvuk abdomena (kod odraslih i kod dece) – je potpuno bezbolna metoda dijagnostike koja pruža detaljan uvid u strukturu unutrašnjih organa kao što je: jetra, slelzina, žučna kesa, žučni putevi, bubrezi i nadbubrežna žlezda.

Indikacije koje najčešće ukazuju za ultrazvuk abdomena su:

 • Bol u stomaku
 • Bol u leđima
 • Mučnina,
 • Povraćanje
 • Nadutost stomaka i dr.

Ultrazvuk štitne žlezde – Ultrazvučnim pregledom štitne žlezde se najbolje dijagnostikuju promene u strukturi (čvorići, ciste I dr.), hronični autoimuni tireoiditis a dobija se uvid u veličinu, teksturu i volumen štitaste žlezde.

Ultrazvuk dojki – podrazumeva izlaganje dela tela visoko frekventnim ultrazvučnim talasima pomoću kojih se dobija slika unutrašnjeg dela tela. Ovakav pregled je neinvazivan medicinski test koji pomaže lekarima u davanju adekvatne dijagnoze.

Ultrazvuk dojki preporučuje se kao dopuna mamografiji, a preporuka je da se ultrazvučnim pregledima dojki počne sa 30 godina starosti.

Ultrazvukom dojki mogu se uočiti različite promene u tkivu dojki, a to mogu biti:

 • Ciste u dojkama
 • Fibroadenomi dojke – predstavljaju dobroćudne tumore
 • Maligni tumori – koji se jasno uočavaju ultrazvukom

Ultrazvuk testisa – Urološki ultrazvučni pregled je bezbolna i jednostavna dijagnostička metoda kojom se vrši pregled bubrega, mokraćne bešike, nadbubrežnih žlezda, kao i testisa i prostate kod muškaraca.

Ultrazvuk testisa  penisa radi se kod sledećih simptoma:

 • Kod impotencije
 • Zapaljinskih procesa
 • Bračnog steriliteta
 • Prisustva krvi u spermi
 • Bola i povreda
 • Otoka ili drugih promena testisa, tumora i drugo.

Ultrazvuk vrata – Vrat čine vratni deo kičmenog stuba i meka tkiva koja se nalaze oko njega. Meka tkiva su mišići, nervi, tetive i ligamenti, krvni sudovi, štitasta žlezda, paraštitasta žlezda, limfne žlezde, pljuvačne i parotidne žlezde.

Ultrazvučni pregled vrata daje uvid u stanje štitaste žlezde, paraštitastih žlezda, pljuvačnih žlezda i limfnih žlezda. Radi se kod oboljenja i promena na ovim organima, kao i kod pojave otoka i bola na vratu.

Ultrazvuk krvnih sudova vrata, i doppler krvnih sudova gornjih i donjih ekstremiteta

Ultrazvuk krvnih sudova vrata i ekstremiteta veoma je koristan kod pacijenata koji se žale na trnjenje i hladnoću, vrtoglavicu, gubitak svesti kao i kod pacijenata koji imaju povišen krvni pritisak, povećanu masnoću u krvi, kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti i drugo.

Doppler krvnih sudova je vrsta ultrazvučnog pregleda kojom se mogu ustanoviti promene u cirkulaciji pojedinih organa i krvnih sudova.

Ultrazvučnim pregledom moguće je pregledati čitavo telo od glave do pete. Posebno je značajna njegova primena u dijagnostici dojke i štitaste žlezde i predstavlja glavni pregled u dijagnostičkom postupku.

Poliklinika Velisavljev obavlja ultrazvučni pregled, gde vam je na raspolaganju vrhunski tim lekara specijalista. Medicinsko osoblje poliklinike kod zakazivanja termina daće vam kratko uputstvo kako se pripremiti za ultrazvučno snimanje.

Sajt: http://www.poliklinikavelisavljev.com/

Poliklinika Velisavljev
Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: