Ultrazvuk srca – Poliklinika Uromedica NS

Ultrazvuk srca – Poliklinika Uromedica NS

Srčane tegobe se javljaju u svim životnim dobima i zahtevaju posebnu pažnju. Na žalost tegobe se ne javljaju sa ranim znacima upozorenja, pa je najsigurnije da povremeno uradite preventivnu dijagnostiku u vidu EKG-a odnosno ehokardiografiju ili ultrazvuk srca.

Ehokardiografija ili ultrazvuk srca (Eho srca) potrebno je uraditi kada postoje neke tegobe u vidu nepravilnog rada srca, povišen krvni pritisak, sumnja na začepljenje krvnih sudova.

Ultrazvuk srca uradite bez obzira na godine života i tegobe koje imate. Pregled možete obaviti u našoj poliklinici Uromedica NS. Zakažite termin ehokardiografije na kontakt telefon:

Poliklinika Uromedica NS

Gundulićeva 8, Novi Sad

+ 381 21 26 11 188

Šta je ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca je pregled koji nam prikazuje pokretne slike srca koje nam pomažu da što bolje procenimo zdravlje vašeg srca.

Ehokardiografija ili ultrazvuk srca je neinvazivni pregled srca koji se obavlja pomoću posebne ultrazvučne sonde. Ultrazvuk srca daje prikaz oštećenja srčanog tkiva, pokretljivost srčanog mišića i različitih zapaljenskih bolesti srca i krvnih sudova.

Pregled je bezbolan i za njega nije neophodna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se primenjivati u svakoj životnoj dobi.

Ultrazvučnim pregledom srca određujemo:

  • Dimenzije srčanih struktura – pretkomora, komora, debljina srčanog mišića
  • Snaga srčanog mišića
  • Stanje srčanih zalistaka
  • Pregrade između pretkomora i komora
  • Stanje srčanog mišića i
  • Druge strukture koje su dovoljno velike sa se mogu videti ultrazvučnim pregledom

Kada treba uraditi ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca potrebno je uraditi kada osećate tegobe u grudima i levoj ruci, brzo se zamarate i imate otežano disanje.

Ultrazvučni pregled srca savetuje se mladim ljudima, sportistima, svima koji su izloženi stresu, oni koji imaju faktore rizika kao što su povišene masnoće u krvi, dijabetes i drugo.