Urođene deformacije jednjaka: traheoezofagealna fistula, atrezija i izrasline

Na kakve urođene deformacije jednjaka nailazimo?

Najčešći tip urođenih deformacija poznat je pod imenom traheoezofagealna fistula. Ona predstavlja abnormalni spoj između jednjaka (ezofagusa) i dužnika (traheje). Kao posledica takvog jednog nenormalnog otvora, sluz, mleko ili druge progutane materije dopiru do pluća i izazivaju iritaciju, koja često dovodi do pneumonije.

Da li je traheoezofagealna fistula ozbiljno oboljenje?

Da. Ako se ne leči, uvek dovodi do smrti.

Kako se ispravno leče ovakve fistule?

Odmah mora da se izvede operacija. Ona se sastoji u prekidu ove abnormalne veze i zatvaranju otvora koji su preostali u jednjaku i dušniku.

Kakvi su izgledi za oporavak posle ove operacije?

Operacija ima fatalan kraj u približno trideset pet posto slučajeva. Međutim, nekad, u ne tako davno vreme kad operacija ove vrste još nije bila izvodjjiva, broj smrtnih slučajeva iznosio je sto posto.

Postoje li još neke urođene deformacije jednjaka?

Da. Može da dođe do prekida jednjaka, pri čemu jednjak ne može da dopre do želuca. Ovakva urođena deformacija naziva se atrezija. Ponekad možemo naići na takav, doduše redak slučaj da je neko tkivo, ili sama dijafragma, preprečilo potpuno prolaz kroz jednjak. Ovakva nenormalnost može potpuno da zatvori kanal jednjaka.

Na koji način se leči nedovoljno razvijeni jednjak?

Pomoću jedne izuzetno složene operacije: kroz grudni koš obavlja se međusobno zašivanje dva normalna kraja jednjaka. Ako donja polovina jednjaka uopšte nije razvijena, biće neophodno podići želudac u grudni koš i prišiti ga za najniži deo normalno razvijenog poteza jednjaka.

Da li ovakva operacija mora hitno da se obavlja?

Da. Ta operacija mora da se obavi čim je utvrđena dijagnoza urođene deformacije. Ukoliko se operacija ne izvrši odmah, može doći do smtri deteta.

Kako se postupa u slučaju urođene izrasline u jednjaku?

Ona se mora hirurški ukloniti, ili se takvo tkivo ili dijafragma razvući i razmaknuti. Ovo nije tako ozbiljna operacija kao što je operacija urođene atrezije.