Usne – tumori i rak usne

Da li su tumori usne česti?

Da. Tumori obično dobijaju oblik malih, kondilomu sličnih izraštaja (papiloma), plavičastih tumora krvnih sudova (hemangioma), malih pegavih mladeža (nevusa) na obojenim delovima usne, malih čvrstih čvorića sastavljenih od fibroznog tkiva (fibroma), malih retencionih cisti neke od žlezda usne ili raka.

Kako se leče tumori usne?

Svi gore pomenuti tumori, izuzev raka, su dobroćudni. Mogu se hirurški odstraniti ukoliko su predmet stalne iritacije ili ukoliko pokažu znake rasta. Leče se na različite načine: hirurškom ekscizijom, sagorevanjem pomoću električne igle, upotrebom suvog leda ili primenom radijumske ili rendgenske terapije. Vrsta terapije zavisiće od vrste tumora. Vrlo je važno da terapiju sprovodi stručnjak kako bi ostao što manji ožiljak.

Da li je rak usne čest?

Da. Sačinjava dva posto svih kanceroznih oboljenja organizma i oko trideset posto svih kanceroznih oboljenja usne duplje.

Ko najčešće dobija rak usne?

U oko devedeset pet posto slučajeva dobijaju ga muškarci dok se rak donje usne javlja u devet od deset slučajeva.

Šta se smatra glavnim uzročnim činioccm raka usne?

Pušenje, naročito pušenje lule; griženje usne; prekomerno izlaga- nje suncu; prekomemo izlaganje vetru i fiepovoljnim vremenskim uslovima. Takođe, bilo kakav stalni nadražaj, kao što je na primer slomljeni zub koji je stalno u dodiru sa usnom, može biti predisponirajući faktor za razvoj raka.

Kako izgleda rak usne?

Može izgledati kao kondilom, kao neka groznica koja ne nestaje ili kao cista.

Kako se leči rak usne?

Bilo kakvu hroničnu bubuljicu, tj. gnojanicu ili leziju na usni treba odstraniti i podvrgnuti mikroskopskom pregledu. Ukoliko se otkrije rak, treba široko ekscidirati gnojanicu i okolno tkivo.

Kakve rezultate daje operacija raka usne?

Kada je operacija blagovremena, pre no što bolest zahvati žlezde na vratu, izlečenje je obično moguće. Ukoliko je bolest već zahvatila žlezde na vratu, vrši se širi himrški zahvat i radikalno uklanjanje svih limfnih žlezda i okolnog tkiva na vratu.

Može li se rak usne izlečiti?

Neospomo može ukoliko se otkrije u početnoj fazi. U većini slučajeva rak usne se može odstraniti širokom lokalnom ekscizijom pre no što zahvati žlezde na vratu. Čak i u slučaju da je dopro do žlezda, stručno izvedena radikalna operacija može omogućiti izlečenje.

Da li će posle odstranjivanja raka usne ostati ružan ožiljak?

Obično neće. Zapanjujuče je kako mali deformitet nastaje čak i ako se odstrani trideset do četrdeset posto tkiva usne. Naravno, pod uslovom da operacije obavljaju hirurzi koji se razumeju u kozmetičke aspekte ove vrste hirurgije.