Usta – loš zadah iz usta

Šta prouzrokuje loš zadah?

Stanje može biti prolazno i može nastati zbog uzimanja određene vrste hrane, izvesnih lekova i posle prekomernog pušenja ili uzimanja alkoholnih pića. Pod ovim uslovima sve što treba preduzeti je izbegavanje uzročnika. Lokalne bolesti usta, kao što su inficirani ili loše održavani zubi ili inficirane desni, mogu takođe prouzrokovati loš zadah. Generalizovane bolesti kao što su gastro-intestinalna oboljenja, bolesti pluća, jetre ili bubrega, takođe mogu prouzrokovati loš zadah.

Kako se leči loš zadah iz usta?

Kako mogu postojati brojni uzroci lošeg zadaha potrebno je izvrfiiti detaljno ispitivanje. Bilo kakvo lokalno oboljenje usta treba izlečiti i uspostaviti odgovarajuću higijenu zuba. Da bi se otklonila sumnja na opfite oboljenje, potrebno je izvrfiiti detaljniji lekarski pregled.

Kakve se lokalne mere mogu preduzeti zbog lošeg zadaha?

Treba održavati higijenu usta. Savetujte se s vafiim zubnim lekarem o lečenju kvamih zuba ili zapaljenih desni. Uobičajena sredstva za ispiranje usta i druge mere obično su privremenog karaktera.

Šta je pioreja?

Infekcija gomje ivice desni koja zahvata ivicu desni sa zubima.

Šta prouzrokuje pioreju?

Bakterijska infekcija usta, vrlo često streptokokama. Lokalni uslovi koji omogučuju ovakvu infekciju su obično lofi zagrižaj, slaba higijena zuba, stvaranje kamenca, nepravilno i retko čet- kanje zuba, nadražaj zbog pušenja ili prekomemo uzimanje alkohola. Izvesne deficitame bolesti, kao fito su avitaminoze koje nastaju usled nedostatka vitamina u hrani, mogu takode biti praćene piorejom.

Koji su znaci pioreje?

Crvenilo, nabrana sluzokoža i krvarenje iz desni. Pored toga, u korenu zuba može doći i do gnojenja.

Kako se leči pioreja?

Terapiju treba da sprovodi zubni lekar kako bi odstranio kamenac i ispravio ostale zubne defekte. On će bez sumnje prepisati lekove za uklanjanje infekcije.

Može li se pioreja izlečiti?

Da, ali lečenje je često dugotrajno i zahteva rehabilitaciju cele usne duplje.

Šta su rovovska usta?

Rovovska usta, ili Vensanova angina, je specifična ihfekcija i zapaljenje sluzokože usta koje Često prouzrokuje određeni mikroorganizam.

Kako se dobijaju rovovska usta?

Obično zarazom putem direktnog kontakta sa obolelom osobom ili korišćenjem predmeta kao što je pribor za jelo koje je koristila obolela osoba.

Mogu li se rovovska usta dobiti poljupcem?

Da.

Da li rovovska usta pored uticaja na usnu dupjju utiču i na krajnike i grlo?

Da.

Kakvi su simptomi rovovskih usta?

U slučajevima lokalnog oboljenja pacijent se može žaliti na loš ukus u ustima, a osobe u njegovoj okolini zapaziće loš zadah iz njegovih usta. Na jeziku, unutrašnjim delovima usana ili desnima mogu postojati ulceracije sa lakim krvarenjem.

Prouzrokuju li rovovska usta otok žlezda na vratu?

Da, a mogu prouzrokovati i groznicu.

Kako se leče rovovska usta?

a. Izbegavanjem pomenutih kontakata sa drugim osobama pošto je ovo vrlo zarazno oboljenje.
b. Antibioticima, naročito odgovarajućom upotrebom penicilina.
c. Lokalnim lekovima koji se nanose na ulceracije i lokalnom upotrebom sredstava za ispiranje usta.