Uvećanje usana i popunjavanje bora filerima

Preparati protiv bora, za uvećavanje volumena usana, remodeliranje kontura lica… Svakodnevno Vas bombarduju informacijama o raznim preparatima kojima možete da ulepšate svoj izgled, ali za koji se predlog odlučiti kada želimo savršenstvo? Odmah treba da znate da svaka metoda ima svoje prednosti i mane.

Silikonski preparati (BiopolimerAquamid) su tzv. permanentni fileri kojima se postižu trajne izmene tretirane regije i prvi su ušli u upotrebu. Povoljno je što je efekat ubrizgavanja odmah vidljiv i trajan, ali je u visokom procentu moguća pojava grudvica, asimetrije tretirane regije, pojava alergijskih reakcija itd.

Takođe se kod ovih preparata ne savetuju naknadne korekcije, jer se ne može predvideti konačan efekat sa sigurnošću. Sve to čini da se ovakvi preparati danas sve više napuštaju, a pacijentima se savetuje primena savremenijih materijala i metoda.

Hijaluronski preparati (popularno nazvani fileri) podrazumevaju primenu koncentrovane hijaluronske kiseline (derivat prirodnog šećera koji se nalazi u svim živim ćelijama, supstanca koja se sa godinama gubi, a odgovorna je za volumen i jedrinu kože). Obzirom da su sastavni deo kože, jasno je da je njihov efekat privremen, ali biološka svojstva ga čine danas nezaobilaznim preparatom u savremenoj anti-aging medicini. Nepovoljna strana je cena, jer je skuplji od preparata na bazi silikona, međutim efekat je potpuno prirodan (nadoknađuje se supstanca koja nedostaje koži odnosno koja se starenjem gubi), i to što se povremeno mora obnavljati (u zavisnosti od regije efekat traje između 6 i 18 meseci).

Pozitivne karakteristike daleko nadmašuju negative i podrazumevaju potpuno prirodan izgled i to što se, nakon ubrizgavanja, mogu vršiti dodatne korekcije (npr. niste zadovoljni efektom uvećanja usana i želite još).

Danas se još spominje u javnosti i metoda ubrizgavanja sopstvene masti, ali to je već spada u hirurške korekcije te samim tim zahteva veže angažovanje od strane pacijenta (odsustvo sa posla) uz prateće hirurške komplikacije, tako da se primenjuje ograničeno.

U ordinaciji primenjuju se isključivo biološki preparati (preparati na bazi hijaluronske kiseline). Tretman podrazumeva punjenje kožnih defekata predela lica putem visoko koncentrovanog filera  (registrovan preparat švajcarske firme, neanimalnog porekla, transparentan, apirogen, visko-elastičan).

Filer se ubrizgava na različitoj dubini kože, u zavisnosti od mesta na kojem se vrši korekcija. Ubrizgavanjem filera se postiže povećanje volumena kože, ispravljanje bora i/ili obnavljanje originalnih crta lica.

Tretmani za lice i telo treba pažljivo da se prouče. Najsigurnije je potražiti savet u nekoj od ordinacija maksilofacijalne hirurgije, a uvećanje usana, popunjavanje bora i druge korekcije prepustiti stručnjacima.