Vakcina protiv ambrozije ili alergen specifična imunoterapija

Najbolji način da se promeni alergijski status organizma, dakle da se deluje etiološki, a ne samo simptomatski, jeste specifična imunoterapija (SIT), ili alergijska vakcinacija (ranije hiposenzibilizacija).

Imunoterapija je jedna vrsta vakcine protiv uzročnog alergena. Dok vakcinacijom protiv zaraznih bolesti (grip, male boginje i dr.) podstičemo naš imunološki sistem da se bori protiv mikroorganizama, alergen-specifičnom imunoterapijom, pokušavamo da umanjimo reakciju imunološkog sistema tj. da stalnom primenom odgovarajućih doza alergena stvorimo toleranciju na uzročni alergen.

Najbolji rezultati imunoterapije postižu se pri monosezibilizaciji, tj. kada je osoba alergična samo na polen ili grinje.

Tretman se započine van sezone polinacije (kraj novembra-decembar), a prvi rezulati se uočavaju već prve godine. Ukoliko se tretman pokaže efikasnim, nastavlja se po odgovarajućoj šemi, minimalno 3, a najviše 5 godina. Povoljan efekat se održava najmanje još tri godine po prekidu tretmana.

Nakon sprovedene imunoterapije, kod velike većine bolesnika alergijske tegobe se smanjuju i proređuju, a kod nekih bolesnika gotovo nestaju. Radi se o unošenju alergena na koji je osoba preosetljiva na drugačiji način u obliku potkožnih injekcija, što se sve ređe primenjuje, ili u obliku kapi koje se stavljaju pod jezik – sublingvalna imunoterapija. Prednost sublingvalne metode je što je konforna (bolesnik ne mora da odlazi lekaru po svoju vakcinu već je uzima sam kod kuće) i bezbedna tj. nema opasnosti od neželjenih sistemskih reakcija. Organizam postepeno stvara blokirajuća antitela, a uključuju se i drugi zaštitni mehanizmi, te je pri ponovljenom susretu (naredne godine) sa alergenom (ambrozijom) alergijska reakcija manja. Bolesnik razvija toleranciju na alergen koji mu stvara tegobe. Takođe se u svetu intenzivno radi na razvoju ostalih načina aplikacije alergena, te je napravljena oralna imunoterapija (u tabletama), koja će se uskoro početi učestalo primenjivati. Za sada postoje tablete samo za specifičnu imunoterapiju na polen trava.

Istraživanja su pokazala da imunoterapije ne samo da ublažavaju tegobe alergijske kijavice, već sprečavaju napredovanje alergijske bolesti disajnih puteva, sa ciljem da se spreči pojava simptoma alergijske astme.

Detaljnije o samoj metodi, indikacijama, kontraindikacijama i načinu primene vakcine protiv ambrozije, obratite se ordinaciji Dr Jarić, koja ima višegodišnje iskustvo u primeni sublingvalne imunoterapije (SLIT).