Velike boginje (Variola vera, crne boginje, arapske boginje)

Šta su velike boginje?

Vrlo teška akutna zarazna bolest, poznata i pod imenima variola vera, crne boginje, arapske boginje; izbija u epidemijama i lako se prenosi.

Šta prouzrokuje variolu?

Jedan ultrafiltrabilan virus koji se za vreme bolesti nalazi u promenama na koži, u krvi i izlučinama bolesnika. Direktna sunčana svetlost ga dosta brzo uništava, ali može dugo ostati sposoban da izazove oboljenje ako je zaklonjen od sunca.

Kako se prenose velike boginje?

I neposredno — s čoveka na čoveka i to dodirom i udisanjem zaraznog vazduha oko zaraženog jer se virus nalazi u sekretu gornjih disajnih organa, i posredno, preko predmeta koje je upotrebljavao bolesnik jer ti predmeti mogu da sadrže u sasušenim mehurićima viruse.

Kako se prepoznaje bolest?

Pre izbijanja ospi teško je utvrditi oboljenje. Ospa izbija tri do četiri dana posle početka vatre, bolova u krstima, i ona je vrlo karakteristična.

Postoji li zaštita od velikih boginja?

Postoji, i ima veliki značaj. Beč je o Dženerovoj (dr Edward Jenner) vakcinaciji virusom kravljih boginja, koji stvara aktivnu otpornost organizma prema velikim boginjama

Da li variola danas predstavlja ozbiljnu opasnost?

Svakako. Veće epidemije stalno izbijaju u područjima južne Azije. Uprkos svim merama predostrožnosti, manje lokalne epidemije takođe često nastaju u zemljama Evrope i Amerike oko obolelih putnika koji, zahvaljujući brzom saobraćaju, za kratko vreme mogu nehotice, naročito ako su medicinski neprosvećeni, inficirati veliki broj lica u raznim krajevima.

Šta se preduzima kad se otkrije oboljenje?

Hitna i potpuna izolacija bolesnika i svih osoba koje su s njim bile u kontaktu; stroga zdravstvena kontrola do 15 dana svih lica koja su bilo kako mogla posredno doći u opasnost zaraze; vrlo opsežne mere revakcinacije celokupnog stanovništva oblasti u kojoj je izbilo oboljenje, bez obzira na prethodne vakcinacije; obavezna prijava posebnoj epidemiološkoj službi Svetske zdravstvene orga­nizacije.
Sve ovo, pored ljudskih oboljenja i žrtava, znatno remeti život i rad cele ugrožene oblasti i zemlje i dovodi do velikih javnih izdataka, do štete u turističkoj i drugoj privredi itd. Svakako da se više isplate stroge preventivne mere, a naročito obavezne rutinske vakcinacije dece.