Volvulus – Uvrnuta creva

Šta je to volvulus?

Volvulus ili uvrnuta creva predstavlja takvo stanje u kome dolazi do rotacije ili uvrtanja jednog segmenta tankog ili debelog creva oko svoje peteljke (mezenterijum). Takvo uvrtanje može prekinuti snabdevanje krvlju za taj segmenat creva i na taj način dovesti do gangrene.

Koja je najverovatnija lokalizacija volvulusa?

U debelom crevu, najčešće u predelu sigmoidnog kolona u levom donjem delu abdomena.

Šta dovodi do nastanka volvulusa?

Volvulus je najčešće prouzrokovan nekim tumorom debelog creva ili athezijama, priraslicama koje su posledica prethodnog zapaljenja ili operacije. U nekim slučajevima nastanak ovog stanja se pripisuje nenormalno dugom mezenterijumu (peteljci).

Kod koga je najverovatnije da će doći do volvulusa?

Volvulus se najčešće viđa kod starijih ljudi ili kod osoba koje su izgubile mnogo u telesnoj težini.

Koji su simptomi volvulusa?

Akutni abdominalni bol, muka i povraćanje, opstrukcija creva, povišena temperatura, osetljivost abdomena kao i karakterističan rendgenski nalaz.

U čemu se sastoji lečenje volvulusa?

Lečenje se sastoji u hitnoj hirurškoj intervenciji kojom se uvrnuti deo creva postavlja u normalan položaj, a uklanja se postojeći uzrok nenormalne rotacije kao što su athezije ili tumor.

Postoji li verovatnoća da će doći do ponovnog uvrtanja creva posle hirurškog zahvata kojim je crevo postavljeno u normalan položaj?

Ne, ukoliko je otklonjen uzrok nastanka volvulusa.

Hoće li doći do oporavka?

U većini slučajeva, da, ukoliko je dijagnoza postavljena na vreme. U slučajevima gde je dijagnoza postavljana kasno, može nastupiti gangrena koju odmah prati razvoj peritonitisa. Ukoliko je došlo do ovih komplikacija, izgledi za oporavak su znatno smanjeni.