Zapaljenje srednjeg uha

Šta izaziva zapaljenje srednjeg uha?

Infekcija srednjeg uha je obično sekundarna pojava širenja nekog zapaljenja kroz Eustahijevu trubu, kao što su na primer nazeb, zapaljenje grla lli zapaljenje adenoida. Prenosne bolesti dece, buđući da su povezane sa zapaljenjem grla, takođe dovode do infekcije srednjeg uha i mastoidne infekcije.

Koji su simptomi zapaljenja uha?

a. Bol u uhu.
b. Oštećenje sluha.
c. Porast temperature.
d. Ispitivanje bubne opne pokazaće da je ona crvena i natečena.
e. Ukoliko je bubna opna već probijena, kroz bubnu opnu luči se gnoj u spoljni ušni kanal.

Jesu li neke porodice naklonjenije zapaljenju srednjeg uha od drugih?

Da. Zahvaljujući posebnoj anatomiji Eustahijeve trube, neke porodice nasleđuju manje zakrivljen kanal. Infekciji je lakše da prođe pravijim kanalom no što je slučaj kada je Eustahijeva truba kriva, čime se verovatno sprečava širenje zaraznog materijala.

Koje su štetne posledice zapaljenja srednjeg uha?

a. Svaki napad prouzrokuje neznatno zadebljanje sluzavog tkiva opne u srednjem uhu. Premda jedan ili čak nekoliko napada neće u svim slučajevima izazvati gluvoću, svako novo zapaljenje ostavlja svoj trag i na kraju rezultat može biti gubitak sluha.
b. Zapaljenje srednjeg uva se može lokalizovati, ali se može i proširiti na susedne strukture i izazvati mastoiditis, labirintitis, meningitis ili moždani apsces. Ponovljeni napadi zapaljenja srednjeg uha mogu dovesti do hroničnog zapaljenja srednjeg uha sa probijenom bubnom opnom i stalnim lučenjem gnoja iz ušnog kanala.

Kako se leči zapaljenje srednjeg uva?

a. Najbolje lečenje je profilaktičko. Deca sa obolelim ili vidljivo poraslim krajnicima i adenoidima treba da budu operisana. Lica sa prehladama ne treba da idu na plivanje i ne treba da rone. Jednostavne kijavice treba lečiti i ne zanemarivati ih.
b. Kada je do zapaljenja srednjeg uva već došlo, treba dati odgovarajuće doze antibiotika. Valja koristiti takođe i nosne sprejove ili nosne kapi, kako bi nosni prolazi ostali otvoreni.
c. Valja uzimati lekove za ublažavanje bola ako je veoma jak.
d. Ako je reč o probijenoj bubnoj opni i o lučenju gnoja iz uva, uzorak gnoja treba bakteriološki odgajati i obaviti test osetlji- vosti da bi se utvrdilo koji se antibiotik može najefikasnije upotrebiti.
e. U slučajevima u kojima medikamentozne mere nisu savladale infekciju, neophodan je hirurški zahvat.